Výživa a tělesná zátěž
Autorka: Hana M. Roberts (New Zealand), vydala organizace "fitnet" v Brně, v roce 2011 - rozsah 84 stran.
OBSAH
- Úvod
-
Výživa z energetického hlediska
- Měření energetické hodnoty
- Respirační kvocient
- Bazální metabolismus
- Specificko-dynamický účinek stravy
- Zužitkování potravy v organismu
- Dusíková bilance
- Procentuální zastoupení živin
- Energetická rovnováha
- Základní složky potravy
- Sacharidy
-
Tuky
- Cholesterol
- Faktory ovlivňující hladinu cholesterolu v plazmě
- Bílkoviny
- Aminokyseliny
- Charakteristika jednotlivých aminokyselin
- Kdy přijímat aminokyseliny
- Jak postupovat při nákupu aminokyselin
- Potíže spojené s nadměrným příjmem bílkovin
- Vitaminy rozpustné v tucích
- Vitaminy rozpustné ve vodě
- Vitaminy
- Minerální látky
- Voda
- Vláknina
- Enzymy
- Snížit příjem energie
- Zvýšit spotřebu komplexních sacharidů
- Snížit příjem tuků
- Přijímat optimální množství bílkovin
- Dělit příjem stravy do více chodů
- Omezit příjem alkoholu
- Zvýšit příjem vlákniny
- Omezit příjem cholesterolu
- Zvýšit spotřebu zeleniny a ovoce
- Omezit spotřebu soli
- Zvýšit příjem tekutin
- Strava před tělesnou zátěží
- Strava během tělesné zátěže
- Strava po ukončení tělesné zátěže
- Hmotnost živin a procentuální podíl dodané energie – mléčné výrobky
- Hmotnost živin a procentuální podíl dodané energie - sýry
- Hmotnost živin a procentuální podíl dodané energie – luštěniny a přílohy
- Hmotnost živin a procentuální podíl dodané energie – masné výrobky
- Hmotnost živin a procentuální podíl dodané energie - salámy
- Hmotnost živin a procentuální podíl dodané energie - pochutiny
- Hmotnost živin a procentuální podíl dodané energie - zelenina
- Hmotnost živin a procentuální podíl dodané energie - ovoce
- Základní stravovací doporučení
- Časové aspekty příjmu potravy
- Dodatky
Část II – Doplňky výživy
- Úvod
- Rizika spojená a aplikací doplňků výživy
- Doplňky výživy a doping
- Nejrozšířenější druhy doplňků výživy
- Vztahy mezi příjmem makroživin a mikroživin
- Další vývoj v oblasti doplňků výživy
- Závěr
Mohlo by vás zajímat
Bodybuilding a posilování Hodně čtu. Mám doma spousty knih, učebnic a skript. Stahuji další odborné knihy a články z Internetu. Oblast fitness se dynamicky rozvíjí a kdo chce tento trend zachytit, musí neustále číst.…
Více informacíJaké je uplatnění kvalifikace?
ODPOVĚĎ: Po roce 1989 došlo k živelnému rozvoji fitcenter. Jistou dobu bylo možné zakládat tato zařízení, případně v nich pracovat, bez speciální kvalifikace. Tento postup se ukázal být chybný. V řadě neodborně vedených…
Více informacíOrganizace kurzu - Instruktor fitness
Na základě praktických poznatků a zkušeností, které získal tým organizátorů kurzů "Instruktor fitness" (téměř třicetileté pedagogické praxe, z toho 20 let výuky na českých vysokých školách, práce v Tělovýchovné škole…
Více informací