Výživa a tělesná zátěž
Autorka: Hana M. Roberts (New Zealand), vydala organizace "fitnet" v Brně, v roce 2011 - rozsah 84 stran.
OBSAH
- Úvod
-
Výživa z energetického hlediska
- Měření energetické hodnoty
- Respirační kvocient
- Bazální metabolismus
- Specificko-dynamický účinek stravy
- Zužitkování potravy v organismu
- Dusíková bilance
- Procentuální zastoupení živin
- Energetická rovnováha
- Základní složky potravy
- Sacharidy
-
Tuky
- Cholesterol
- Faktory ovlivňující hladinu cholesterolu v plazmě
- Bílkoviny
- Aminokyseliny
- Charakteristika jednotlivých aminokyselin
- Kdy přijímat aminokyseliny
- Jak postupovat při nákupu aminokyselin
- Potíže spojené s nadměrným příjmem bílkovin
- Vitaminy rozpustné v tucích
- Vitaminy rozpustné ve vodě
- Vitaminy
- Minerální látky
- Voda
- Vláknina
- Enzymy
- Snížit příjem energie
- Zvýšit spotřebu komplexních sacharidů
- Snížit příjem tuků
- Přijímat optimální množství bílkovin
- Dělit příjem stravy do více chodů
- Omezit příjem alkoholu
- Zvýšit příjem vlákniny
- Omezit příjem cholesterolu
- Zvýšit spotřebu zeleniny a ovoce
- Omezit spotřebu soli
- Zvýšit příjem tekutin
- Strava před tělesnou zátěží
- Strava během tělesné zátěže
- Strava po ukončení tělesné zátěže
- Hmotnost živin a procentuální podíl dodané energie – mléčné výrobky
- Hmotnost živin a procentuální podíl dodané energie - sýry
- Hmotnost živin a procentuální podíl dodané energie – luštěniny a přílohy
- Hmotnost živin a procentuální podíl dodané energie – masné výrobky
- Hmotnost živin a procentuální podíl dodané energie - salámy
- Hmotnost živin a procentuální podíl dodané energie - pochutiny
- Hmotnost živin a procentuální podíl dodané energie - zelenina
- Hmotnost živin a procentuální podíl dodané energie - ovoce
- Základní stravovací doporučení
- Časové aspekty příjmu potravy
- Dodatky
Část II – Doplňky výživy
- Úvod
- Rizika spojená a aplikací doplňků výživy
- Doplňky výživy a doping
- Nejrozšířenější druhy doplňků výživy
- Vztahy mezi příjmem makroživin a mikroživin
- Další vývoj v oblasti doplňků výživy
- Závěr
Mohlo by vás zajímat
Učební texty - Kulturistika pro trenéry III. a II. třídy
Autor: Dr.Vladimír Kolouch Vydala Tělovýchovná škola Českého Ústředního Výboru ČSTV v roce 1988. OBSAH: 1. Úvod 2. Teorie kulturistiky 3. Historie kulturistiky 4. Fysiologické aspekty kulturistiky …
Více informacíKvalifikace v EU
Kvalifikaci pro práci v oblasti fitness a wellness vyžadují ve všech zemích světa. Pohybová zátěž může lidský organismus ovlivnit pozitivně i negativně. Vzhledem k tomu, že je toleranční limit pohybového systému u většiny…
Více informacíTvorba cvičebních programů
KOLOUCH, V, BOHÁČKOVÁ, L. (1993): Tvorba cvičebních programů. Brno, Katedra tělesné výchovy a sportu fakulty strojní VUT Brno. OBSAH Úvod Zásady cvičení…
Více informací