Zdravá strava

Před 2.500 lety prohlásil otec lékařství Hippocrates: “Ať je potrava naším lékem a lék naší potravou”. Pojem lék byl v tu dobu jiný než dnes. Neexistovaly mocné farmaceutické nadnárodní kolosy, produkující desetitisíce pilulek a prášků, mastiček a injekcí. Lidé jedli to, co se urodilo, pěstovali zemědělské produkty bez pesticidů a dalších chemikálií. Králíci, husy, kachny, slepice, kuřata, prasata, krávy a další domácí zvířata se volně pohybovala po pastvinách a loukách. Neexistoval “potravinářský průmysl”, chrlící každoročně tisíce nových připravených jídel s prodlouženou trvanlivostí. Vše co se jedlo bylo čerstvé a právě připravené. Neexistovaly marketingové a reklamní agentury, snažící se člověka přinutit ke konzumaci konkrétních produktů. Dnes se z výživy stal globální multimiliardový průmysl. Průmysl, který ohrožuje zdraví a samu existenci lidstva.

Jednotlivé firmy a korporace se chovají jako kohouti na smetišti. Útočí na sebe, vzájemně se napadají a ničí. Cílem je získat co nejvíce zákazníků, prodat co nejvíce potravin. Nejprve se snažily jednotlivé firmy bojovat s ostatními snižováním cen. Dnes se těžiště boje o zákazníky přesunulo do oblasti zdraví. Průměrná délka života se prodlužuje a výběr stravy se zvětšuje. Podle prof. Boothe dnes jíme z 90% stravu, která ještě v roce 1990 neexistovala. Roste také děsivým tempem počet obézních. Obezita ovlivňuje zdraví negativně. Obézní zvýšeně trpí hypertenzí, hyperlipidemií, diabetem typu 2, nemocemi srdce a cév. Marketingové firmy si uvědomily, že lidé nekupují jídlo proto, že mají hlad. Soustavně přejezený zákazník už dnes ani tak nekouká na to, kolik potravina stojí. Novým trendem v oblasti marketingu a reklamy je péče o zdraví. Prevence vzniku nemocí, případně jejich role v léčbě již vzniklých onemocnění. A v poslední době i péče o zdatnost. Zvyšení komfortu a kvality života.

A tak na nás denně z časopisů, rozhlasu a televize útočí šoty, přesvědčující nás o tom, že ta či ona potravina působí pozitivně na naše srdce, střeva, imunitu, vylučování, zrak nebo paměť. Protože se o vztahu mezi způsobem stravování a zdravím neustále mluví a píše, a současně vzrůstá počet varovných informací o nízké kvalitě standardní stravy, objevuje se na trhu stále více potravin, které jsou označovány jako “naturální”. Lidé je kupují v představě, že kladně ovlivní jejich zdraví. James Oliver, britský kuchař, zjišťoval, jak to s “naturálností” stravy je ve skutečnosti. Zjistil, že zhruba 60% všech potravin, reklamovaných ve velké Británii jako “přirozeně pěstovaných”, je produkováno v naprosto stejných podmínkách, jako běžné potraviny. V Rakousku byl zatčen producent potravin, který reklamoval svoje produkty jako “přírodní”, ale používal stejné způsoby orby a ošetřoval plodiny stejnými pesticidy a hnojivy jako každý standardní pěstitel. “Naturálnost” kupované potraviny je v praxi neprokazatelná. Je spíše otázkou důvěřivosti. Mnoho lidí vyhazuje peníze za podvodné “zdravé” potraviny.

Ještě horší je stav ve východní Evropě, poskomunistických zemích a rozvojových zemích. Kdysi jsem četl článek o tom, že v USA jedna textilní firma uvedla na trh nový typ pyžama. Brzy se zjistilo, že látka poškozuje kůži a může vést ke vzniku rakoviny kůže. FDA zakázala výrobu tohoto produktu a nařídila zničení zásob. Po čase se zjistilo, že firma zásoby nezničila, ale vyvezla je do Bolivie. Na tamním trhu bylo pyžamo reklamováné jako “nejprodávanější druh pyžama v USA”. Dnešní výrobci obecně nemají svědomí. Jde jim hlavně o zisk, o udržení se na trhu, o schopnost konkurovat ostatním výrobcům stejného produktu. Proto raději způsobí smrt nebo újmu na zdraví milionům lidí, než by přišli o svoje zisky. To je kapitalismus. V podobě, ve které jsme ho za vlády komunistů nechtěli vidět. Dnes tu bohužel v této podobě je. Mnoho výrobků, které si nadnárodní kartely nedovolí prodávat v USA, Británii nebo Kanadě se bez skurpulí vyváží do střední Evropy a chudších částí světa.

Jsou “naturální” potraviny skutečně zdravější a lepší než standardní? Tvrzení nadnárodních producentů potravin je možné přirovnat k tvrzením propagátorů diet. Když budete dopoledne jíst jen ovoce, zhubnete. Když nebudete jíst současně bílkoviny a sacharidy, zhubnete. Když budete jíst méně tuku nebo sacharidů, zhubnete. Těmito divnými přístupy ke stravě jsme bombardováni již více jak půl století. Přitom se počet obézních dospělých i dětí za posledních třicet let ztrojnásobil. Zato propagátoři diet pohádkově zbohatli. Na lidské naivitě, lenosti a pohodlnosti. Lidé přitom tisíce let nebyli tlustí. A jedli vše, co bylo k jídlu. Neoddělovali sacharidy od bílkovin, nekoukali na množství tuků a nestarali se o energetický obsah potravy.

Stejně tak je možné dnešní chování výrobců potravin označit za marketingěové podvádění. Nekupte si v době, kdy je infarkt myokardu zabíjákem číslo jedna, třeba náhražku másla, slibující dokonalé zdraví pro váš kardiovaskulární systém. Přitom mohou výrobci potravin o zdravotních dopadech konzumace konkrétního produktu tvrdit co je napadne. Vždy se najde výsledek nějaké studie, který prokazuje pozitivní vliv vlákniny na střeva, některých volných mastných kyselin na stav cév atd. Případně se vždy najde otitulovaný “odborník”, který před televizní kamerou pěje chválu na tu či onu potravinu. Za prachy jsou někteří vědci schopni zabít i vlastní babičku.

Giganti v průmyslu výživy jako jsou Dannone, Kellogg nebo General Mills netvrdí přímo, že jejich výrobky skutečně brání vzniku nemocí nebo léčí nemoci. Pokud by něco takového napsali, porušili by tím federální zákony. Spíše se proto soustředí na navození dojmu, že konzumace jejich potravin zvyšuje zdraví nebo zdatnost. Takové tvrzení je zákonné, za předpokladu, že je podloženo nějakými vědeckými poznatky. A takové poznatky se v dnešním “informačním smogu” vždy najdou. Na krabici s potravinou se pak umístní srdce nebo obrázek tlustého střeva. A lidé zvýšeně kupují, penízky se sypou. Prodej potravin, označených jako zdraví prospěšné, dosáhl v roce 2005 v USA obratu 28,2 miliardy dolarů. V roce 2009 to již bylo 37,3 miliard dolarů!

U nás stále vidíme v televizi reklamu na jogurty Dannone s tvrzením o zdravotním prospěchu jejich konzumace. V USA byla tato firma za toto tvrzení vyšetřována a musela podobnou reklamu zastavit jako neopodstatněnou. Obhájci práv spotřebitelů a řada odborníků v oblasti výživy se vyjadřují vůči tvrzení o zdraví podporujících vlivech konkrétních produktů velmi otevřeně. Mluví o balamucení a podvádění zákazníků. “Funkční strava nebo naturální potraviny nemají se zdravím nic společného. Je to jen otázka marketingu”, prohlásila Marion Nestle, profesorka výživy a veřejného zdraví na New York University. Zvláště nechutné ji připadají tvrzení o tom, že jisté cerealie zvyšují imunitu dětí. Rodiče se vždy snaží kupovat pro své děti to nejlepší a v tomto směru nelitují peněz. Mnohdy ale za velké peníze koupí potraviny, které dětem spíše škodí než prospívají.

Lidé dnes neví, co mají kupovat. Na vině není jejich neznalost nebo hloupost, ale triky marketingu producentů potravin. Označení jako “naturální strava”, “funkční strava” a další jsou většině lidí cizí a neví, co si pod ním mají představit. Stejně tak se málokdo vyzná v tvrzení, že dané maso pochází ze zvířat, volně se pasoucích na loukách, vajíčka jsou od slepic volně běhajících po dvorku atd. Na kusu masa nebo na vlastním vajíčku není žádné vodítko, které by vám ukázalo, zda kupujete skutečně lepší produkt nebo vás zase někdo tahá za nos.

Zdá se, že naše současné průmyslové farmy a usedlosti odráží naši průmyslovou společnost, v níž žijeme v krabicích, pracujeme v krabicích, jíme připravované potraviny vařené a podávané v krabicích, sledujeme zábavné pořady v krabicích a spíme v krabicích. Tak jak žijeme ovlivňuje i způsob, jakým se chováme k přírodě. Konzumně. Snažíme se z ní vytřískat co se dá. Po nás potopa. Hlavně, že jsme byli na předražené dovolené, máme velký dům, v garáži SUV automobil a ledničku i mrazničku máme narvánu “naturální stravou”.

Strava je jistě významná pro zdraví i zdatnost. Dávno už ale neplatí kdysi velmi známý výrok, že “strava představuje 90% úspěchu při cvičení”. Lidé se v potřebě jednotlivých složek potravy velmi odlišují a většina “jídelníčků” je proto naprosto nesmyslných. Neodpovídají potřebám klienta, jsou sestaveny na základě preferencí daného osobního trenéra nebo odborníka na výživu. V dnešním světě je pro zdraví a zdatnost nejvýznamnější množství pohybu. Můžeme jíst tu nejzdravější stravu na světě. Pokud naše tělo dodávané živiny nebude potřebovat, z těla je vyloučí. Lidé v minulých tisíciletích vydávali denně téměř dvojnásobné množství energie na kilogram hmotnosti v porovnání se současnou populací. Jejich tělo z dodané stravy využilo všechny potřebné mikroživiny. Pokud celý den jen sedíme u počítače, naše tělo z přijaté potravy jen uloží do tukových zásob nadbytečnou energii, nevyužité mikroživiny pak vyloučí močí nebo stolicí. Je přitom jedno, zda dané makroživiny a mikroživiny pochází z normální stravy, naturální stravy nebo z funkční stravy.

Klíčem ke zdraví a zdatnosti je v dnešním světě dostatek pohybu. Jeho optimální kvantity i kvality.


LITERATURA:

  1. SINGER, N. (2011): Foods With Benefits, or So They Say. In. New York Times, May, 15.
  2. New Food Labeling Considerations (Essay)

UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.

Copyright © 2011 PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.

Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autora zakázáno.

Mohlo by vás zajímat


Posilování žen a dívek

Již jsem na stránce fitnet upozorňoval na kvalitní zdroj informací - na stránku www.cbsnews.com. V posledních několika měsících jsem ve zprávách této televizní stanice (opakovatelné videozáznamy na webu) zaznamenal několik...
více...
Posilování žen  a dívek

Nespoléhejte na „patáky“

Současný svět nás vystavuje stále menšímu množství náročné fyzické práce a za to nám nabízí každým rokem více a více příjemností. Ať již za tyto příjemnosti považujeme chutnou, energeticky bohatou stravu, nebo...
více...
Nespoléhejte na „patáky“

Metabolický syndrom

Jeden ze šesti obyvatel Evropy, v některých zemích EU dokonce každý třetí, je ohrožován závažnou poruchou metabolismu, pro kterou se v posledním desetiletí ustálil výraz „metabolický syndrom“. Tento stav podstatně zvyšuje...
více...
Metabolický syndrom