travesti izmir edu.tr ilteriş karagöz

Dobré zprávy pro milovníky kávy

Co si pamatuji, bylo pití kávy spojováno s nedobrými dopady na zdraví. Nejvíce se tradovalo, že pijáci kávy si zadělávají na hypertenzi. A protože vysoký tlak krve má relativně vysoký počet obyvatel dnešního světa, od pití kávy lékaři spíše odrazovali, než by ji podporovali. Jeden z mých kamarádů z mládí měl před pár lety infarkt. Je přitom štíhlý, není to žádný gaučový povaleč, jezdí na aktivní dovolené a občas cvičí. Ale pil hodně kávy, denně i pět a více šálků. Tak jsme usoudili, že snad jediné vysvětlení jeho zdravotních potíží bude právě nadměrné množství kofeinu. Pracuje celý život v atelieru, jeho práce je tvůrčí, je velmi úspěšný. Káva mu pomáhala zvládat návaly práce, zvláště při dokončování větších projektů. A tak podle svědectví jeho spolupracovníků byl celý den neustále v permanenci kávovar. U kuřáků se říká „zapaloval jednu cigaretu od druhé“. Podobným způsobem se choval kamarád ke kávě.

Když sleduji články na Internetu, názory na pití kávy jsou typické pro dnešní „informační smog“. Někteří autoři ve svých článcích kofein proklínají a svádí na něj snad i potopu světa. Pak jsou články, které všem pití kávy vřele doporučují a považují kofein málem za všelék. Ostatní články se staví k pití kávy smířlivě, doporučují ale jistou opatrnost a omezují tak svoje doporučení na jeden až dva šálky vonného moku denně. Samozřejmě má každý autor své zdroje informací, o které svůj názor opírá. A všechny ty zdroje jsou podloženy nějakým autoritativním tvrzením lékařů nebo výzkumníků. Osobně jsem kávu většinu života nepil. Nechutnala mi. Zhruba polovinu svého života v dospělosti jsem strávil v montérkách. Živil jsem se prací elekrtikáře na montážích po celé republice. A káva se v tomto světě moc nepila. Jedině když se posedělo déle v hospůdce, tak si někteří spolupracovníci dávali kávu. Ale během dne pro pití kávy nebylo vhodné prostředí. Na montážích se pracovalo 12 a více hodin denně. Když se pak šlo večer do hospůdky, pilo se pivo.

Kávu jsem začal pít až když jsem se již živil duševní prací. Snad někdy v době, kdy jsem věnoval spoustu času a energie postgraduálnímu studiu a vědecké práci s cílem získat titul Ph.D. Neměl jsem požehnání svého šéfa na katedře tělesné výchovy VUT a tak jsem celé studium absolvoval bez studijních úlev při plném pracovním úvazku. To už jsem se cítil někdy spíše na spaní než na čtení a uvažování, a tak jsem zkusil kávu. Šálek denně. Občas jsem nějakou dobu vysadil a kávu nepil. Stále ji nemusím denně. Ale někdy si udělám i dvě kávy za den. Nejsem prostě žádný maniak přes kávu.

Teď jsem našel na stránce nbc news článek, který jistě silné pijáky kávy potěší. Vědci došli na základě 14 let trvajícího výzkumu k překvapivému závěru. Muži, kteří denně vypili alespoň šest šálků kávy měli o 10%, a ženy dokonce o 15%, nižší pravděpodobnost náhlé smrti proti nepijákům kávy. Výsledky výzkumu byly publikovány ve významném medicínském periodiku „New England Journal of Medicine“. Autor studie Dr. Neal Freedman konstatuje, že „jiné studie ukázaly vyšší úmrtnost u pijáků kávy, ale jejich výzkum vyšel pro milovníky temného moku příznivě“.

Pití kávy je velmi rozšířený zvyk v USA i v celém současném světě. Jen ve státech pije denně kávu pravidelně 64% dospělých. V průměru vypije běžný konzument kávy 3,2 šálků za den. To představuje denně obdivuhodné množství 479 milionů šálků. Již dříve se v tisku objevila informace, že pití dvou a více šálků kávy denně snižuje pravděpodobnost vzniku diabetu typu 2 u žen. Další zajímavý argument ve prospěch pití kávy tvrdil, že káva obsahuje antioxidanty. Při současných stravovacích zvycích obyvatel západní civilizace tak káva údajně představuje nejvydatnější zdroj antioxidantů pro většinu obyvatel Spojených států a Evropy.

Dr. Freedman se svým týmem odborníků z „NIC’s Division of Cancer Epidemiology and Genetics“ sledoval v letech 1995 až 2008 celkem 402.000 lidí (z toho 229,000 mužů a více jak 173,000 žen) ve věku 50 až 71 let. Z tohoto počtu za uvedené období zemřelo 52.000 lidí. Sledované osoby vyplnily obsáhlý dotazník o svém životním stylu. Jedním ze sledovaných ukazatelů byl i počet vypitých káv denně. Do výzkumu byli zařazeni jen relativně zdraví lidé, tj. vyloučeni byli lidé trpící rakovinou, stavem po mozkové mrtvici nebo po infarktu atd. Vědci byli sami výsledky výzkumu překvapeni. Přiznali, že nevěděli, k jakým závěrům dojdou. Dosavadní studie tohoto typu přinesly velmi odlišné výsledky. Některé studie byly například ovlivněny tím, že většina pijáků kávy také současně kouří. Bylo nutné statisticky vyloučit vliv kouření na zdravotní stav pijáků kávy.

Snížení úmrtnosti u pijáků kávy, kteří pili denně až šest šálků tohoto moku, nebylo příliš výrazné. Nižší riziko úmrtí bylo zjištěno i u těch účastníků výzkumu, kteří denně konzumovali dva až pět šálků kávy. Nezáleželo přitom na tom, zda pokusné osoby pily kávu s kofeinem nebo bez něj. Výzkum také neodpověděl na otázku, zda pití ještě většího množství kávy může dále snižovat riziko úmrtí. Mezi účastníky bylo i několik takových, kteří uváděli v dotazníku konzumaci až 12 šálků kávy denně. Bylo jich ale tak málo, že se z výsledků nedal odvodit nějaký spolehlivý vědecký závěr. A vypít denně tak velké množství kávy již přináší jistá omezení.

Vědci nemají žádnou teorii, která by dokázala jednoznačně interpretovat získané výsledky výzkumu. Nenašli žádný fysiologický nebo metabolický vztah mezi konzumací kávy a stavem vnitřního prostředí organismu. Na otázku „proč pití šesti a více káv denně snižuje pravděpodobnost úmrtí“ odpověděl Dr. Freedman prostě: „Nevím“. Připustil dokonce, že káva sama o sobě na naše zdraví ani žádný zdravotní dopad mít nemusí. Jedním z možných vysvětlení může být například uklidňující charakter procesu přípravy a atmosféra konzumace kávy. V dnešním světě neustále spěcháme, něco doháníme, nestíháme. To vyvolává napětí a stress. Když nás napadne, že by bylo dobré dát si kafé, uvolníme se, zajdeme do kuchyně, připravíme si oblíbený hrníček, dáme do něj množství kávy, které považujeme za optimální, ohřejeme vodu, zalejeme kávu, dáme do ní cukr nebo mléko, pak se pohodlně posadíme a popíjíme. Je to tak trochu slavnostní ceremoniál. Případně si s námi dá kávu kamarád nebo kamarádka. Během popíjení probíhá v takovém případě většinou příjemná konverzace. To vše může mít na naše zdraví z dlouhodobého pohledu pozitivní dopad. Roli může hrát i již výše zmíněný vysoký obsah antioxidantů v kávě nebo přítomnost nějaké jiné, vědci dosud neodhalené substance v „kafíčku“. Podle odhadů vědců má káva více jak 1000 složek. A nikdo dnes neví, které to jsou, jak která z nich sama o sobě nebo v interakci s jinými složkami ovlivňuje naše zdraví a náš život. Pití kávy podporuje přátelské sociální vztahy. Když se lidé náhodně po nějako době potkají, zajdou na kafé. Sedí, pijí kávu, vypovídají se ze svých trápení a problémů. Sociální izolace představuje pro naše zdraví značné riziko. Proto posedět s přáteli u kávy může mít pozitivní vliv na psychiku a tím i na celkové zdraví.

Pijáci kávy budou mít jistě z práce Dr.Freedmana a jeho spolupracovníků radost. Pro zdravé lidi je podle jejich šetření káva vhodná i ve vyšších denních dávkách. V některých případech může ale vyšší množství kávy spíše škodit. Pozor musí dávat lidé, trpící jakoukoli chronickou nemocí, lidé s vysokým tlakem krve, lidé které trápí potíže se spánkem atd. Mimochodem v letech 2000-2001 se odhadoval výskyt hypertenze u českých občanů na 35%, se zřetelným nárůstem prevalence ve vyšších věkových skupinách. To znamená, že 3,5 milionů českých mužů a žen má problémy s tlakem. Ti by rozhodně šest káv denně pít neměli.

Podle jiného zdroje se v období 1997 - 2007 v České republice zvýšil počet hypertoniků z 33 % na 41 %. Nárůst byl vyšší mezi muži. Za arteriální hypertenzi označujeme opakované zvýšení TK nad 140/90 mm Hg, naměřené minimálně při dvou různých návštěvách. Arteriální hypertenze svou vysokou prevalencí v dospělé populaci ve většině průmyslově vyspělých zemí představuje závažný zdravotní problém. Zároveň je spolu s hyperlipoproteinemií, obesitou a kouřením i jedním z nejzávažnějších rizikových faktorů ischemické choroby srdeční (ICHS). Metaanalýza 17 populačních studií ukázala jednoznačnou lineární závislost cerebrovaskulární a kardiovaskulární morbidity a mortality na výši tlaku krve. Přitom polovina Čechů trpících vysokým krevním tlakem o své nemoci neví. Ti, kterým je hypertenze diagnostikována, navíc onemocnění často podceňují a nedodržují rady lékařů.

Zdravý životní styl může mnohé pacienty před hypertenzí uchránit. Hypertenze je častější u kuřáků a lidí obézních. U nás přibývá obézních mužů a kouřících žen. Způsob života může podle názorů lékařů ovlivnit zdraví člověka až z 60 %. Lékaři hypertonikům nejčastěji doporučují zhubnout, přestat kouřit a jíst dostatek ovoce a zeleniny.

Ještě v osmdesátých letech minulého století varovali někteří lékaři muže před posilováním a argumetovali tím, že tato pohybová aktivita vede k hypertenzi. Pravý opak se ale ukázal být pravdou. Dnes lékaři lidem s hypertenzí posilování naopak doporučují. Musí ale posilovat správně, nejlépe pod dohledem odborníka - fitness trenéra nebo instruktora. Posilování zvětšuje periferní prokrvení a tím i prostor, kam může tělo v případě potřeby distribuovat krev. Pokud naopak navodíme nevhodným způsobem života již ve středním věku ztrátu aktivní tělesné hmoty, zmenšuje se kapacita periferie pro dodávku krve a to prakticky vede k hypertnezi.


LITERATURA:

  1. NBCNEWS (2012): 6 cups a day? Coffee lovers less likely to die, study finds. In.: nbcnews.com
  2. PERRY, S. (2012): Caffeine May Lower The Risk Of Common Skin Cancer. In.: Medclient.com, Feb 2nd.
  3. PERRY, S. (2012): Java Junkies Live Longer. In.: Medclient.com, May 15th.

UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.

Copyright © 2013 PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.

Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autora zakázáno.

Mohlo by vás zajímat

Nealkoholické nápoje a zdraví

Za dávných dob pili lidé hlavně čistou, pramenitou vodu. Dala se tehdy pít ze studen, studánek, potoků i mnoha řek. Voda byla konzumována v přirozeném stavu, tedy bez jakýchkoli přírodních sladidel. Schopnost přírody očistit se…

Více informací

Je káva zdravá nebo nezdravá?

Většinu života jsem kávu nepil. Nevařil jsem si ji doma, nepil v práci, neobjednával v restauracích a odmítal jsem ji, když mi byla nabízena na různých schůzích, poradách a jednáních. Jinak řečeno, nechtěl jsem ji ani…

Více informací

Nápoje typu „cola“ pravděpodobně oslabují kosti žen

Pro budoucnost dnešní populace představuje řídnutí kostí jedno z největších ohrožení zdraví. Řídké kosti zvyšují pravděpodobnost vzniku zlomenin. Toto riziko navíc s rostoucí ochablostí svalů a zvyšujícím se věkem…

Více informací