travesti izmir edu.tr ilteriş karagöz

Máte problém s pitím?

Tato otázka se může zdát přímo urážlivá. Pod pojmem „problém s pitím“ si představujeme případ alkoholika, který ohrožuje svoji rodinu, hrozí mu kvůli pití vyhazov z práce nebo způsobil pod vlivem alkoholu dopravní nehodu. Většina z nás tedy na tuto otázku může odpovědět jednoznačně záporně. Jenže v posledních letech má pojem „problémy s pitím“ i jiný obsah. Pití slazených nápojů se ukazuje být u běžného občana jednou z hlavních příčin pozitivní energetické bilance. Prostřednictvím tekutin se do našeho organismu za den dostává více jak 20% celkově přijaté energie. Průměrný občan konzumuje denně prostřednictvím nápojů celkem 20 čajových lžiček cukru, vyjádřeno číselně to představuje 82 gramů cukru. Přepočteno na energii se formou snadno využitelných jednoduchých cukrů do těla denně dostane odhadem 333 kcal. Je třeba zdůraznit, že jednoduché cukry kromě energie nedodají tělu ani gram biologicky potřebných, pro udržení zdraví nezbytných látek.

 

Naše tělo tak má dostatek až nadbytek energie. Chybí mu však látky, nezbytné pro bezchybný chod metabolismu. Přestože je k dispozici dost energie, je tělo nespokojené. Ví, že k zjištění té či oné nezbytné chemické reakce potřebuje zinek, chrom, vápník, vitamin A nebo draslík. Ví současně, že tyto složky může získat jen prostřednictvím stravy. Proto dostáváme chuť k jídlu. Pokud se ale rozhodneme pro některé ze všudypřítomných rychlých jídel, moc si nepomůžeme. Dodáme tělu opět hodně energie, ale jen malé množství oněch požadovaných, nezbytných složek. Tělo přitom nedá pokoj, dokud nedostane ony látky, které pro zajištění konkrétních chemických reakcí potřebuje. A tak krátce po nekvalitním obědě dostáváme opět hlad. Jsme v bludném kruhu, který vede nemilosrdně k obezitě. Jsme chronicky přejedeni - a současně podvyživeni.

Podle názoru Barry Popkina, Ph.D., profesora výživy na Universitě v Severní Karolíně, není člověk evolučně připraven na příjem energie prostřednictvím tekutin. Desetitisíce let pili naši předci hlavně vodu. Odhadem 200.000 let pravidelného zahánění žízně vodou bylo v posledních zhruba sto letech skokem nahrazeno konzumací slazených nápojů. Zpočátku se voda sladila sirupy, začalo se konzumovat více mléka a piva. Ale teprve před necelými padesáti lety se hojně rozšířily nápoje typu Cola, které do našeho tělního systému nahrnou během vteřin stovky kilokalorií energie. Padesát let je přitom v porovnání s 200.000 lety pouhé mrknutí oka. Lidský organismus si s rychlým a nezvyklým přívalem energie neví rady.

Energie dodaná do těla nápoji v nás nevytváří pocit nasycení. Proces zahánění žízně a hladu byl celou historii lidstva navzájem oddělen. Tělo tak energii z nápojů nezapočítává, protože ji vinou nedostatku živin nemůže využít pro realizaci standardních chemických procesů metabolismu. Zdá se naopak, že čím více energie tekutinami do těla dopravíme, tím větší chuť na daný nápoj dostáváme. V jednom výzkumu na “Purdue University” byli účastníci rozděleni do dvou skupin. Jedna konzumovala 450 kcal denně prostřednictvím ovocných bonbonů (jelly beans), druhá skupina prostřednictvím slazených nápojů. Konzumenti bonbonů kompenzovali navíc přijatou energii omezením běžné stravy a nepřijímali tak za den více energie. Konzumenti slazených nápojů ale zvýšili svůj denní příjem energie proti původnímu stavu o 17 procent, což v průměru odpovídalo 425 kcal za den. Podle závěrů vědců lidé, přijímající zvýšené množství energie v nápojích nekompenzují nárůst energetického příjmu omezením jiných potravin a proto tloustnou.

Pokud nekompenzujeme denní zvýšení příjmu energie nápoji zvýšeným výdejem energie (cvičením), dodáme do organismu za jediný rok navíc zhruba 120 tisíc kilokalorií. Tato nadbytečná, nevyužitá energie musí být uložena do zásob. Nabereme zhruba 13 kg tuku. Tato informace má ale i svoji světlou stránku. Pokud jsme v minulých letech konzumovali hodně slazených nápojů a nabrali nepříjemné kilogramy, můžeme omezením konzumace stejných nápojů dosáhnout značného poklesu příjmu energie a teoreticky můžeme oněch 13 kilogramů tuku v následujícím roku shodit. Stačí vrátit se k způsobu pití, který převažoval většinu historie. Pít místo slazených a energeticky hutných nápojů čistou vodu. Svému tělu tím jen prospějeme. Naše svaly obsahují 80% vody. Hojným přívodem této cenné tekutiny prospějeme nejen svalům, ale všem orgánům a systémům těla.

Kromě vody můžeme pít i některé další nápoje. V poslední době se ukazuje, že čaj obsahuje značné množství antioxidantů a dalších tělu prospěšných látek. Totéž platí o kávě. Ta byla dlouho zatracována jako příčina hypertenze. Dnes vědci tvrdí, že většina z nás přijímá prostřednictvím kávy až 60% cenných antioxidantů. Kardiologové v posledních letech doporučují mírnou konzumaci červeného vína a piva. Tyto alkoholické nápoje mají podle nich ochranný vliv na naše srdce a cévy a snižují riziko selhání srdce. Problémem je u těchto nápojů dodržet onu “mírnou konzumaci”. Lékaři se v posledních letech dívají také příznivěji na konzumaci mléka. Jednu dobu se na pití mléka sváděla kdejaká zdravotní potíž, od obezity až po alergie. Tvrdilo se, že mléko je nastaveno tak, aby zajistilo zvýšení hmotnosti telátka o několik desítek kilogramů během relativně krátké doby. Dnes se naopak ukazuje, že konzumenti mléka jsou štíhlejší a zdravější. Mléko kromě energie obsahuje i cenný vápník a kvalitní bílkoviny. Příznivě na organismus působí i pití ovocných šťáv. Obsahují vysoké množství minerálů a vitaminů. Jejich obsah ovocných cukrů je však značný a tak se musí s energií, kterou dodají, předem počítat a buď ji kompenzovat omezením stravy, nebo zvýšeným pohybem.

Již v devadesátých letech upozorňovala Libuše Boháčková při svých přednáškách na školení trenérů a kurzech instruktorů fitcenter na to, že mnozí cvičící, zvláště ženy, vydají během cvičení ve fitcentru celkem malé množství energie. Na vině byl špatně sestavený trénink, který Libuše označovala termínem “bříško-zadečkový”. Při něm cvičící tráví dlouhý čas na kole a při cvičení břišních svalů a krátký čas skutečným posilováním. Odhadem takový trénink vede k výdeji 150 až 250 kcal. Výdej energie při kvalitně sestaveném posilovacím programu je přitom víc jak dvojnásobný. Po “bříško-zadečkovém” cvičení si slečna, která vydala zhruba 200 kcal, sedne k baru a objedná si sacharidový koktejl. Ten jí dodá kolem 650 kcal. Mnohé ženy po čase přestávají chodit cvičit do fitcentra, protože se jim zdá, že toto cvičení nevede ke zhubnutí. Chyba není přitom ve fitcentru, ale v dané slečně.

Obézních osob, nebo lidí, bojujících neúspěšně se svojí hmotností, nejen neubývá, ale neustále přibývá. Energetickou nerovnováhu nezpůsobuje jen jeden faktor. U každého jedince je struktura příčin tloustnutí individuální. V poslední době se však na vzniku obezity stále častěji podílí i „problém s pitím“. Pokud množství vypité energie dokážeme vydat cvičením, nepřibereme. V každém případě však ochudíme svůj organismus o cenné látky. Je rozumnější omezit na minimum množství energie přijaté v tekutinách a naopak zvýšit konzumaci potravin, které dodají tělu maximální množství vitaminů, minerálů a dalších cenných složek.

Základem dlouhodobé kontroly hmotnosti však stále zůstává vysoký výdej energie. Ten spolehlivě dosáhneme navozením vysokého množství aktivní tělesné hmoty prostřednictvím posilování. Čím více máme svalů a dalších metabolicky náročných tkání, tím vyšší je bazální vydej energie. A to i ve dnech, kdy nemůžeme cvičit. Stabilně vysoký výdej energie usnadňuje kontrolu hmotnosti a je nezbytný pro každého, kdo si chce udržet zdraví, zdatnost a slušnou postavu do co nejvyššího věku.

LITERATURA:
  1. HANSEN, T. (2008): Think Before You Drink. In.: Health.msn.com
  2. GOULDING, M. (2008): The 20 Unhealthiest Drinks in America. In.: Men‘s Health.

UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.

Copyright © 2008 PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.

Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autora zakázáno.

 

Mohlo by vás zajímat

Vliv rodičů na stravování dětí

Ještě zhruba před sto lety rozhodovali o stravě svých dětí výhradně rodiče. Většina populace žila na vesnicích v samostatných usedlostech. Každá usedlost sestávala z chalupy, stodoly, chlévů, polí, luk, případně lesů.…

Více informací

Dieta nebo cvičení

Každý chce mít pěknou postavu. Každý ale současně chce také naplno využívat příjemností, které nabízí život na začátku třetího tisíciletí. Kina, divadla, muzikály, televize, posezení v příjemně zařízených…

Více informací

Uplatnění kvalifikace

 První kurzy k získání kvalifikace “Instruktor fitcenter” (dnešní kvalifikace “Instruktor fitness”) byly organizovány až po roce 1990. Do té doby se v oblasti cvičení uživili jen profesionální trenéři kolektivních…

Více informací