travesti izmir edu.tr ilteriş karagöz

Jak ovlivnit hladinu cholesterolu?

Náš slovník se v posledních desetiletích rozšířil o spoustu nových slov. Většina z nás věnuje pozornost spíše termínům z oblasti techniky - učíme se používat video, Internet, mobily, faxy, DVD a notebooky. Kdo v tomto směru “zaváhá”, ujíždí mu vlak a jeho šance udržet si výhodné postavení na trhu práce se snižuje. Jsou ale slova, která až zase tak nová nejsou. Jsou z oblasti péče o zdraví a zdatnost. Z mého pohledu je v dnešní době nevyužívání možností fitcenter stejným handicapem pro kvalitu života jako neznalost práce s Internetem nebo kvalitním textovým či tabulkovým editorem. Relativně nová jsou slovní spojení “kontrola hmotnosti”, “sarcopenická obezita”, “metabolický syndrom” a další. Kdo si nedá tu práci se s nimi seznámit a upravit na základě poznání svůj způsob života, dopouští se větší chyby, než když neumí pracovat na počítači. Protože v tomto případě nejde jen o schopnost udržet si zaměstnání. V tomto případě jde o zdraví. A stále častěji přímo o život.

Nemoci srdce se v minulém století prosadily do čela příčin úmrtí člověka. Staly se “zabijákem číslo 1”. Přitom ještě v roce 1900 bylo onemocnění srdce příčinou pouhých 18% všech úmrtí. Na tomto prudkém nárůstu se podílela řada samostatných příčin, mimo jiné pokles množství pohybu, zvýšená konzumace nasycených tuků a výrazný vzestup obezity. Což jsou všechno jevy, které máme plně ve své moci. Můžeme o nich sami rozhodovat. Pokud je naše rozhodnutí chybné, neseme trpké následky.

Na vznik a rozvoj nemocí srdce  má podstatný vliv hladina cholesterolu v krevní plazmě. Cholesterol byl jistou dobu označován za hlavního a téměř výlučného viníka zhoršování stavu srdce a cév. Bylo doporučováno nejíst vajíčka a další bohaté zdroje cholesterolu. Dnes se pozornost více soustředí na poměr cholesterolových frakcí. Dlouhá léta se doporučovalo složité čarování s jednotlivými potravinami nebo neopodstatněné omezování příjmu energie. Dnes se lékaři soustředí nejprve na ovlivnění životního stylu.

Celková hladina cholesterolu v krvi není z pohledu posouzení rizika vzniku nemoci srdce nejpodstatnější údaj. Měli bychom žít tak, aby se v našem těle nevytvářelo příliš LDL-cholesterolu a aby hladina HDL-cholesterolu byla co nejvyšší. LDL-cholesterol se podílí na tvorbě plátů na stěnách cév, které mohou omezovat přívod krve do vitálních orgánů. V případě odtržení plátu z cévní stěny může dojít k zablokování přívodu krve do srdce nebo mozku. HDL-cholesterol naopak pomáhá při odstraňování nadbytečného cholesterolu z cév a jeho vylučování z těla. Změnou životního stylu můžeme hladinu této cholesterolové frakce podstatně ovlivnit. Pokud zvýšíme množství HDL-cholesterolu  o jeden jediný miligram na decilitr, snižuje se riziko infarktu o celá 3 procenta.

Jaké změny života přispívají k vzestupu hladiny HDL-cholesterolu v krevní plasmě? Podle známého pracoviště “Mayo Clinic” bychom měli:

  • Přestat kouřit - to je obehraná písnička. O negativních důsledcích kouření na zdraví dnes ví každé malé dítě. Přesto se v posledních letech zvýšil počet kouřících žen. Kouří také stále více adolescentů (teenagerů). To je špatná předzvěst pro zdraví budoucích generací. Nejnovější výzkumy například prokázaly, že děti matek-kuřaček mají v dospělosti větší problémy při kontrole hmotnosti.
  • Dosáhnout optimální hmotnosti - počet tlouštíků na celém světě trvale roste, přestože jsou známá nesmírná rizika, spojená a nadměrným nakupením tukových zásob v těle. Podle odhadů expertů umírá v USA každoročně vinou nedostatku pohybu a nevhodného přístupu ke stravě ohromujících 300 000 lidí. Pro srovnání, v právě ukončené válce mezi státem Izrael a teroristy z Hizballahu zemřelo za měsíc bojů okolo 1200 lidí. Kdybychom dali na jednu hromadu všechny články, věnované této válce, a srovnali výsledek s hromadou článků o děsivých dopadech obezity, viděli bychom propastný rozdíl.  V neprospěch obezity. Otázka optimální hmotnosti je  navíc složitější, než se na první pohled zdá. Být hubený neznamená být zdravý. Rozhodující je kompozice těla. A ta je dnes nevhodná i u osob s ideální hmotností těla. Většině populace má málo aktivní tělesné hmoty. Ta se v těle zvyšuje jen tehdy, pokud jsou požadavky vnějšího prostředí vyšší, než současná kapacita svalů. Takovou zátěž dnes musí 90% populace světa navozovat uměle ve fitcentrech.
  • Pravidelně cvičit - pohyb je základní vlastností živé hmoty. Většinu historie byl pohybový projev spojen neodlučitelně se základními lidskými úkony. Lidé byli také zatěžováni ve všech částech pohybového spektra. To znamená, že kromě práce snadné musel člověk provádět i práce těžké, za samé hranici jeho aktuálních možností. Teprve v minulém století proběhly hluboké změny, které “osvobodily” člověka od dřiny. Vrhly jej ale do náruče sarcopenie a obezity. Kdo dnes pravidelně necvičí, chová se jako člověk, který denně dobrovolně požívá mírnou dávku smrtícího jedu.
  • Jíst stravu s nízkým podílem nasycených tuků - tuk byl ve stravě vhodný v dobách, kdy se denní výdej energie pohyboval na úrovni 60 a více kcal/kg hmotnosti. Muž o hmotnosti 80 kg tak za den vydal téměř 5000 kcal. Pokud chtěl toto množství energie přijmout, musela být ve stravě i značná část energeticky hutnějšího tuku (1 gram = 9,3 kcal). Dnešní průměrný výdej energie je u většiny populace tak nízký, že musíme při snaze o udržení energetické rovnováhy omezovat přívod tuků. Příliš lidí dnes přijímá nebezpečně nízké množství potravy. Do těla se tak nedostanou všechny potřebné živiny. Proto musíme cvičit. Čím více energie za den vydáme, tím vyšší může být i její příjem. Můžeme jíst pestrou stravu a dopravit tak kromě dostatku energie do systému i dostatek mikroživin.
  • Pít mírné dávky alkoholu - dobrá zpráva na konec. Z dob prof. Skály víme, že alkohol je nepřítel lidstva. Pokud se na něm staneme závislí, je špatným pánem. Může však být dobrým sluhou. Alespoň podle tvrzení odborníků z “Mayo Clinic”. Je ale současně nutné upozornit, že vysoké dávky alkoholu zvyšují riziko onemocnění srdce. Sklenička vína nebo piva však našemu srdci nejen neškodí, ale spíše prospívá.

Výše uvedené kroky bychom měli učinit okamžitě, jakmile se s nimi z jakýchkoli zdrojů seznámíme. Určitě je musíme zavést, když nám lékař oznámí, že to s našim cholesterolem není právě růžové. Jsou to kroky ověřené a velmi účinné. Léky nám má lékař předepsat až poté, co zjistí, že přijaté změny životního stylu nevedly ke zlepšení. Rozhodně nemáme na léky sahat, aniž bychom předtím provedli účinné zásahy do stylu života.

Za naprosto klíčový krok v dnešních podmínkách života považuji zvýšení množství pohybu. A zdůrazňuji, že za pohyb nesmíme považovat jen pomalou chůzi nebo krátkou ranní rozcvičku. Cvičit máme ve fitcentru. Větší část programu máme věnovat posilování. Cvičit máme pravidelně. Po každém vynuceném vysazení z cvičení si musíme cestu do fitcentra opět prošlapat. Proto je vhodná dlouhodobá spolupráce s kvalitním odborníkem na cvičení.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.

Copyright © 2006 PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.

Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autora zakázáno.

Mohlo by vás zajímat

Správná strava je účinnější než konzumace doplňků výživy

Ještě nedávno si lidé představovali, že tradiční stravu vystřídají moderní náhražky výživy. Že budeme polykat prášky a budeme zdraví a výkonní. V posledním desetiletí doslova explodoval průmysl doplňků výživy.…

Více informací

Je obezita ovlivnitelná cvičením a stravou?

V posledních letech se stala obezita jedním z největších rizik pro zdraví společnosti i jednotlivců. Obézních přibývá přesto, že se o problému občanů s hmotností neustále hovoří a píše. Navíc statistiky ukazují, že…

Více informací

Má frekvence jídla vliv na zdraví?

Máme jíst malé porce a často nebo si dát jednou denně plný talíř? V praxi to nejednou vypadá tak, že celý den se k jídlu nedostaneme, pak si večer naložíme na talíř, sedneme k televizi a nacpeme se. Selský rozum přitom…

Více informací