travesti izmir edu.tr ilteriş karagöz

"Spalovače tuku"

Otázka:

Mám delší dobu problémy s tělesnou hmotností. Čtu občas články o “spalovačích tuku” a dalších doplňcích, údajně přispívajících k hubnutí. Mám je používat nebo jsou zbytečné?

Odpověď:

Přibývá obézních, a většina z nich touží zhubnout. To je vhodné prostředí pro produkci výrobků, tuto snahu podporujících a usnadňujících. Většina obézních si svůj problém zapříčinila tím, že dlouhodobě přijímala nadbytek energie a současně málo energie vydávala. Tělo za uvedené období přebudovalo metabolické pochody tak, aby snadněji zvládalo zajištění stálosti vnitřního prostředí. Umí energii efektivně ukládat, při procesech výdeje energie je neúčinné a nemotorné.

Teoreticky může být tato jistá nešikovnost při výdeji energie způsobena nedostatkem některých enzymů nebo látek, z nichž se potřebné enzymy tvoří. Pokud je do organismu záměrně dodáme, mohou odpovídající biochemické reakce probíhat rychleji.

Doplňky výživy, zaměřené na usnadnění hubnutí, fungují na třech principech:

  1. Usnadňují využívání tuku - tj. podílí se na uvolňování volných mastných kyselin z tukových buněk, prostředkují jejich přenos krví do činných tkání a zde přispívají k jejich spalování. Je například známé, že pokud cvičí dva lidé, z nichž jeden je méně a druhý více zdatný, více tuku (a méně sacharidů) během standardní zátěže spálí zdatnější z nich.
  2. Potlačují chuť k jídlu - mechanismus zajištění dostatku energie pro činnost organismu je komplexní a podílí se na něm mnoho hormonů a neurotransmiterů. Celá tato oblast není dokonale zmapována a probádána. Výzkumy se snaží pochopit, proč vzniká pocit hladu a jak je vázán na akutní stav zásob energie v těle. Zasahovat do složitých hormonálních a nervových procesů je vždy riskantní a nejisté.
  3. Snaží se omezit absorpci stravu přijatých tuků - tj. zabránit vstupu tuků do systému a tím i nutnosti je využít nebo uložit do zásob. Tyto přípravky mají smysl pouze tehdy, když přijímáme tuky. Lidé, omezující konzumaci tuku a přijímající více bílkovin, přeměňují v případě energetického nadbytku aminokyseliny na tuky a jejich tukové zásoby se zvyšují bez ohledu na to, zda tyto produkty konzumují či ne. Navíc mají tyto přípravky spoustu negativních účinků, například vyvolávají žaludeční obtíže či průjmy. Vážným problémem je i těmito látkami vyvolaná neschopnost absorbovat v tucích rozpustné vitaminy. Navíc mohou měnit účinnost jistých léků, například antikoncepčních pilulek, obsahujících estrogeny.

Výrobci se snaží uvedené třídy chemikálií kombinovat a působit tak na organismus co nejkomplexněji. Tím se může zvýšit účinnost produktů, ale i jejich škodlivost. Nejčastěji zmiňovanými výrobky, zaměřenými na usnadnění hubnutí  jsou

  • Karnitin - nachází se přirozeně v lidském těle a je přijímán v červeném mase, rybách, drůbeži a mléčných výrobcích. Usnadňuje přenoss volných mastných kyselin ve svalové  buňce (do mitochondrií). Teoreticky čím více máme v těle karnitinu, tím více tuku mohou svalové buňky využívat pro své energetické potřeby.  Základem je ale hladina výdeje energie. Pokud máme v těle jakékoli množství karnitinu, ale nezvýší se velmi výrazně náš pohybový režim, nepotřebný karnitin je k ničemu. Musí být vyloučen a dochází jen k chronickému přetěžování vylučovacího systému.
  • Chromium Picolinate - má podle biochemiků napomáhat při metabolismu sacharidů a tuků a tím šetřit bílkoviny. Teoreticky by jeho konzumace měla snižovat množství tuku a udržovat nebo zvyšovat množství svalů,  tedy pozitivně ovlivňovat kompozici těla. Poslední výzkumy tuto jeho schopnost nepotvrdily. Naopak prokázaly zvýšené riziko poškození DNA, zvláště pokud je současně přijímán nadbytek vitaminu C. Jeden výzkum prokázal tímto produktem navozenou sníženou vazební schopnost železa v krvi. To může vést k poklesu množství přenášeného kyslíku a zhoršení vnitřních podmínek pro intenzivní cvičení a tím i snížení kapacity vydávat energii.
  • Efedrin - je mezi produkty na hubnutí nejpopulárnější. Má v těle podobný efekt jako hormon norepinefrin - tj. urychluje uvolňování tuku ze zásob, zvyšuje tepovou frekvenci a stažlivost srdečního svalu, usnadňuje uvolňování tepla kůží a zvyšuje hodnotu metabolismu. Hovoří se též o snižování pocitu hladu. Účinek efedrinu se zvyšuje při souběžné konzumaci kofeinu, tato kombinace může ale mít i výrazné negativní důsledky, například závratě, chvění, nespavost, srdeční arytmie, bolesti hlavy a vzestup tlaku krve. Významná organizace “The U.S. Food and Drug Administration” (FDA) zaznamenala řadu případů vážného poškození zdraví včetně smrti u osob, konzumujících přípravky, obsahující efedrin nebo jeho prekurzory (efedru, MaHunag). Tyto přípravky nesmí konzumovat ženy v těhotenství, lidé trpící hypertenzí nebo nemocemi srdce. Konzumaci přípravků s efedrinem zakazuje i řada sportovních asociací.

Výrobci produktů. urychlujících hubnutí, se často odvolávají na “výsledky vědeckých výzkumů”. Ty ale většinou probíhají na zvířatech a výsledky tak nelze přenášet automaticky na lidi. Také dávky, používané při výzkumech nemusí být stejné, jako je najdeme v přípravku, zakoupeném v místní prodejně.

Proto je bezpečnější nespoléhat na neověřené chemikálie a pokusit se své problémy s  nadváhou řešit osvědčeným způsobem - omezením příjmu energie a zvýšením množství svalové hmoty. Výsledky jsou jistější a trvalejší. Pohyb a zdravější strava nejen přispívají ke snížení zásob tuku, ale ovlivňují náš organismus celkově, zvyšují zdatnost, výkonnost a kvalitu života. A bez negativních vedlejších účinků!

UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.

Copyright © 2010  PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.

Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autorů zakázáno.

Mohlo by vás zajímat

Vliv rodičů na stravování dětí

Ještě zhruba před sto lety rozhodovali o stravě svých dětí výhradně rodiče. Většina populace žila na vesnicích v samostatných usedlostech. Každá usedlost sestávala z chalupy, stodoly, chlévů, polí, luk, případně lesů.…

Více informací

Nealkoholické nápoje a zdraví

Za dávných dob pili lidé hlavně čistou, pramenitou vodu. Dala se tehdy pít ze studen, studánek, potoků i mnoha řek. Voda byla konzumována v přirozeném stavu, tedy bez jakýchkoli přírodních sladidel. Schopnost přírody očistit se…

Více informací

Globesita

Množství tlustých lidí se na celém světě zvyšuje rychlostí, která překvapuje i odborníky. Již v roce 2003 označila Světová zdravotnická organizace šíření obezity termínem “pandemie”, který je v češtině vykládán…

Více informací