Zdraví v krabičce

Dnes je taková doba, že každý chce být v balíku. Vydělat co nejrychleji co nejvíce. Být zdravý a vitální. Užívat si života. Přitom žijeme v období “informačního smogu”. Každý den se na nás valí nové a nové informace. Některé klidně přehlížíme. Například ty o matematice, fyzice, chemii a dalších oborech lidské činnosti, které přímo nesouvisí s naším povoláním. Jiné sledujeme s chladným zájmem. Většina lidí ale velmi pozorně sleduje informace, které nějak souvisí s jeho zdravím a zdatností. Zvláště v dnešní době, která si získala přízvisko “obesogenní”. Vzhledem k zaneřádění světa chemikáliemi můžeme dokonce naše prostředí bez přehánění označit termínem “patogenní”. Tlustých a nemocných lidí na světě neskutečným způsobem přibývá. Přes všechnu agitaci obhájců práv tlustých normální člověk tlustý být nechce. Nikdo ani nechce být nemocný A tak jak se někde objeví nějaká nová informace o zdraví, zdatnosti či prevenci nadváhy a obezity, zbystříme pozornost. Máme tendenci se takovou informací řídit.

V polovině minulého století pronikly do povědomí běžné populace vitaminy. Lidé se dlouhá tisíciletí stravovali celkem standardně. Jedlo se to, co právě bylo k dispozici, což v praxi znamenalo to, co zrovna dozrávalo. V chlívku se sice vykrmovalo prasátko, ale na vesnici nebylo řeznictví, kde by se dal jen tak koupit flák masa. Slepice snášely vajíčka a tak se také nemohly příliš často konzumovat jako maso. A tak se jedla prostá jídla typu brambory s mlékem, různé ty šulánky z bramborového těsta s mákem, buchty s povidly nebo tvarohem, chléb se sádlem nebo máslem. Relativně nejvíce bylo zeleniny a ovoce. Jenže oboje je spíše sezonní. Když vyrostla kapusta, musela se brzy sníst. Nebyly ledničky a nedala se koupit mražená zelenina. Tak se muselo co nejvíce zeleniny hned sníst, nebo se zelenina pomlela a zavařila, aby bylo co dát v zimě do polévky. Také ovoce dlouho nevydrželo. A tak co se nesnědlo, to se zavařovalo. Případně se z některých druhů ovoce dělala slivovice resp. pálenka. Se vším se šetřilo, nic se nevyhodilo.

A tak lidé konzumovali během roku obrovské množství ovoce a zeleniny. Alespoň v porovnání se současným stavem. Jak se zdokonaloval proces konzervace potravin, případně souběžně s dostupností ledniček, se ale strava populace radikálně měnila. Nemuselo se dlouhé měsíce čekat, až bude prasátko dostatečně vykrmené, aby se mohlo přistoupit k zabíjačce. Po zabíjačce bylo kdysi ve stavení masa dost, až moc. Něco z nadbytku se dalo zavařit v sádle, něco se dalo příbuzným a dobrým sousedům. Když pak zabíjeli oni, člověk dostal zase nějaké maso od nich. Ale většinu roku bylo maso velkou vzácností a jedla se hlavně zelenina a ovoce. Případně mléčné výrobky. Dnes si zajdeme k řezníkovi nebo do supermarketu a koupíme si maso kdy chceme a v jakém chceme množství. Nemusíme jíst to co zrovna dozrává. A tak se jí více masa a méně ovoce a zeleniny.

Lidé se v dávných dobách nemuseli zajímat o nějaké vitaminy. Měli jich díky zdravé stravě tolik, že jim téměř lezly ušima. Jak ale došlo k zvýšení konzumace masa a masných výrobků, znamenalo to automaticky pokles spotřeby zeleniny a ovoce. A najednou se začaly objevovat zdravotní potíže, které byly do té doby téměř neznámé. Které vyplývaly ze změn struktury stravy. Pokud konzumujeme více potravin, obsahujících nadbytek tuků a bílkovin, chybí nám mikroživiny, které jsou v těchto potravinách v malém množství. Kterých je ale hodně v ovoci a zelenině. Tohoto poznatku se rychle chytil farmaceutický průmysl a začal vyrábět umělé vitaminy a minerály. Protože výroba těchto chemikálií je celkem levná, rozjeli jejich producenti masivní marketingový projekt jejich propagace. Za několik let již i v nejzastrčenější vísce všichni věděli, že zdraví se dá zajistit jen polykáním prášků z krabičky.

Zdálo se, že lidstvo konečně vyzrálo nad přírodou. Není nutné se zdravě stravovat a dostatečně pohybovat. K zajištění zdraví, vysoké zdatnosti a dosažení dlouhého života stačí brát multivitaminy. Podle statistik dnes ve většině zemí světa téměř 60% seniorů spoléhá na konzumaci vitaminů. Jak ale prokázal nedávný výzkum, je chování lidí, kteří berou vitaminy, mnohem nezdravější a nezodpovědnější v porovnání s chováním lidí, kteří vitaminům nevěří. Polykání prášků naplňuje konzumenty pocitem bezpečí, nezranitelnosti a nesmrtelnosti. Často se chovají tak, že umírají o desítky let dříve vinou nezdravého a nezodpovědného přístupu ke stravě a pohybu.

Stále více vědeckých studií prokazuje, že nadměrné užívání vitaminových doplňků může škodit. O vitaminech se nejčastěji tvrdí, že působí jako antioxidanty a tím nás chrání před negativním dopadem oxidantů na zdraví. Jenže novější klinické údaje žádné pozitivní dopady omezení působení antioxidantů neprokazují. Je proto třeba přehodnotit hypotézy o mechanismu onemocnění a roli oxidantů. Dosud platilo, že oxidanty jsou pro organismus jednoznačně špatné. V minulých deseti letech se ale začalo ukazovat, že “vše je jinak”. Zjistilo se například, že zdravé buňky využívají oxidanty, aby upozornily na zánět. Oxidanty jsou v tomto případě užitečné a nejen neškodí, ale naopak nás chrání. Lékaři a vědci se proto vrací do laboratoří k výzkumu buněk, aby lépe pochopili roli oxidantů a vitaminů.

Kritici nadměrné konzumace “zdraví z krabičky” netvrdí, že nedostatek některých vitaminů lidskému tělu neškodí. Zdůrazňují jen reklamou farmaceutických gigantů zamlčený fakt, že nadbytek vitaminů má na organismus stejně negativní dopad, jako jejich nedostatek. Nedávno vyšla v USA studie, která potvrdila zvýšení rizika onemocnění rakovinou prostaty při nadměrné konzumaci vitaminu E, a to o děsivých 17%. Jiná studie prokázala mírné zvýšení úmrtnosti žen, které užívaly multivitaminy. A již v roce 2007 vědci prokázali zvyšení rizika vzniku cukrovky typu 2 při užívání doplňkového selenu.

Již Joe Weider, vydavatel časopisu Muscle and Fitness, ve svých úvodnících zdůrazňoval, že co se vitaminů týče, řídí se většina lidí principem: “čím více, tím lépe” Dnes je ale naprosto jasné, že konzumace velkého množství vitaminů může mít nečekaně škodlivé důsledky. Pod vlivem agresivní reklamy výrobců si miliony konzumentů z užívání vitaminů učinilo jakési náboženství. Umožňuje to nedokonalá legislativa, která dovoluje výrobcům přičítat vitaminům jakýkoli kladný účinek, kromě tvrzení, že je jimi možné vyléčit nemoci.

Po vitaminech často pod vlivem reklamy sahají i osoby, které konzumují kvalitní a různorodou stravu, dodávající veškeré potřebné mikroživiny v dostatečném až nadměrném množství. Tito jedinci se mohou doplňkovými vitaminy snadno předávkovat. Přetíží tím vylučovací systémy těla a navodí tak stav, nahrávající oslabení zdraví. Vitaminy je možné doporučit určitým skupinám, jako jsou těhotné nebo chronicky nemocné staré osoby, ale i zde je nutné přistupovat k volbě přípravku velmi opatrně. Vitaminovou potřebu ostatních lidí prokazatelně dostatečně pokryje běžná strava obsahující čerstvou zeleninu a ovoce. Kupovat vitaminy je vyhazování peněz!

Nevěřte reklamám farmaceutických kolosů. Jejich zájmem není zdravá populace. Kdybychom nějakým mávnutím kouzelné hůlky byli všichni deset let zdraví, tyto firmy by zkrachovaly. Zájmem producentů léků, vitaminů a dalších patáků je mít co nejvyšší odbyt pro své výrobky. Potřebují, abychom byli slabí a nemocní. A my jim vycházíme vstříc. Nedostatečně se pohybujeme, nezdravě se stravujeme, jsme obézní a žijeme ve stressu. To dříve nebo později poškodí naše zdraví. A nemoc je pro člověka totéž, jako pro kapra uvíznoutí v síti při výlovu rybníku.

Žijeme v období informačního smogu. Denně se k nám dostávají stovky informací. Značná část z nich je lživá. Snaží se nás oklamat a vytáhnout z nás peníze. Jednou z takových lživých informací je tvrzení, že máme v zájmu udržení zdatnosti, zdraví a prevence onemocnění brát multivitaminy.


LITERATURA:

  1. MIDZI, M. (2011): Be Careful While Taking Supplements! In: NewsPoint South Africa.
  2. SANTINI, JL. (2011): New studies highlight risks of vitamins. In.: AFPMon, Oct 17.
  3. WHITNEY, EN, DeBRUINE, LK, PINNA, K, ROLFES, SR. (2011): Nutrition for Health and Health Care. Belmont, Wadsworth, Cengage Learning.

UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.

Copyright © 2011 PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.

Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autora zakázáno.

Mohlo by vás zajímat

Správná strava je účinnější než konzumace doplňků výživy

Ještě nedávno si lidé představovali, že tradiční stravu vystřídají moderní náhražky výživy. Že budeme polykat prášky a budeme zdraví a výkonní. V posledním desetiletí doslova explodoval průmysl doplňků výživy.…

Více informací

Ještě jednou o vitaminech

Vitaminy jsou látky, které lidské tělo potřebuje v malých množstvích (gramech, miligramech, mikrogramech). Organismus si je sám nedokáže vytvořit a proto musí být rovnoměrně dodávány stravou. Neumíme si ani vytvořit zásoby…

Více informací

Léky nebo změna životního stylu?

Před několika lety jsem se s jednou studentkou našich kurzů k získání kvalifikace “Instruktor fitness” bavil o významu změny životního stylu pro udržení a zlepšení zdraví v současném obesogenním prostředí. Studentka mi…

Více informací