Má frekvence jídla vliv na zdraví?

Máme jíst malé porce a často nebo si dát jednou denně plný talíř? V praxi to nejednou vypadá tak, že celý den se k jídlu nedostaneme, pak si večer naložíme na talíř, sedneme k televizi a nacpeme se. Selský rozum přitom říká, že jíst častěji a méně je zdravější. Zatím ale tento postoj nepotvrdila žádná seriozní vědecká studie.

Proto se vědci z “Beltsville Human Nutrition Research Center” ve městě Beltsville, stát Marryland, rozhodli zaměřit k dané problematice svůj výzkum. Malá skupina mužů a žen se stravovala po dobu osmi týdnů jedním z obou popsaných způsobů, přičemž po jednom měsíci se způsob stravování vyměnil. Účastníci tak prakticky představovali jak výzkumnou, tak i kontrolní skupinu.

Analýza získaných výsldků prokázala, že jíst jednou denně zdraví příliš neprospívá. Proto bychom se tak měli stravovat jen krátkodobě. Dobrovolníci, kteří konzumovali celkové denní mmnožství potravy jednorázově, vykázali významný nárůst hladiny LDL-cholesterolu a byl u nich zaznamenán vzestup krevního tlaku. Podobné zdraví ohrožující změny nebyly zaznamenány u dobrovolníků, kteří rozdělili svoji denní dávku potravy do tří částí.

Vědce zaujal fakt, že skupina, která jedla jen jednou denně, snížíla během trvání výžzkumu mírně svoji tělesnou hmotnost. Přesto u nich byla zaznamenána negativní změna krevních lipidů a tlaku krve. Zvýšilo se tak u nich riziko vzniku onemocnění srdce a cév. Podobné změny lipidů a tlaku krve, ani změna tělesné hmotnosti, nebyly zaznamenány u těch, kteří jedli třikrát denně.

U jednorázových jedlíků byla dále zaznaenána vyšší hladina krevních cukrů ráno na lačno, během dne měli vyšší glykémii (hladinu cukru v krvi) a reakce tkání na působení insulinu byla opožděná v porovnání se skupinou, jejíž strava byla rozdělena do tří chodů.

Výsledky uvedené studie byly publikovány v prosincovém čísle časopisu “Metabolism”.
 

Mohlo by vás zajímat

Nezáleží na typu diety. Záleží na vytrvalosti

Podle střízlivých odhadů leží dnes na pultech knižních obchodů na celém světě přibližně tisíc samostatných titulů o dietách. Každý autor se přitom považuje za zázračného objevitele až spasitele, který světu odhaluje…

Více informací

Mléko prospívá nebo škodí?

Jistě jste také slyšeli různá tvrzení o rizicích pro zdraví, vyplývajících z konzumace mléka. Odpůrci spotřeby mléka je šíří s vitalitou, kterou by si zasloužily mnohé jiné, důležitější problémy dneška.…

Více informací

Metabolický syndrom

Jeden ze šesti obyvatel Evropy, v některých zemích EU dokonce každý třetí, je ohrožován závažnou poruchou metabolismu, pro kterou se v posledním desetiletí ustálil výraz „metabolický syndrom“. Tento stav podstatně zvyšuje…

Více informací