Má frekvence jídla vliv na zdraví?

Máme jíst malé porce a často nebo si dát jednou denně plný talíř? V praxi to nejednou vypadá tak, že celý den se k jídlu nedostaneme, pak si večer naložíme na talíř, sedneme k televizi a nacpeme se. Selský rozum přitom říká, že jíst častěji a méně je zdravější. Zatím ale tento postoj nepotvrdila žádná seriozní vědecká studie.

Proto se vědci z “Beltsville Human Nutrition Research Center” ve městě Beltsville, stát Marryland, rozhodli zaměřit k dané problematice svůj výzkum. Malá skupina mužů a žen se stravovala po dobu osmi týdnů jedním z obou popsaných způsobů, přičemž po jednom měsíci se způsob stravování vyměnil. Účastníci tak prakticky představovali jak výzkumnou, tak i kontrolní skupinu.

Analýza získaných výsldků prokázala, že jíst jednou denně zdraví příliš neprospívá. Proto bychom se tak měli stravovat jen krátkodobě. Dobrovolníci, kteří konzumovali celkové denní mmnožství potravy jednorázově, vykázali významný nárůst hladiny LDL-cholesterolu a byl u nich zaznamenán vzestup krevního tlaku. Podobné zdraví ohrožující změny nebyly zaznamenány u dobrovolníků, kteří rozdělili svoji denní dávku potravy do tří částí.

Vědce zaujal fakt, že skupina, která jedla jen jednou denně, snížíla během trvání výžzkumu mírně svoji tělesnou hmotnost. Přesto u nich byla zaznamenána negativní změna krevních lipidů a tlaku krve. Zvýšilo se tak u nich riziko vzniku onemocnění srdce a cév. Podobné změny lipidů a tlaku krve, ani změna tělesné hmotnosti, nebyly zaznamenány u těch, kteří jedli třikrát denně.

U jednorázových jedlíků byla dále zaznaenána vyšší hladina krevních cukrů ráno na lačno, během dne měli vyšší glykémii (hladinu cukru v krvi) a reakce tkání na působení insulinu byla opožděná v porovnání se skupinou, jejíž strava byla rozdělena do tří chodů.

Výsledky uvedené studie byly publikovány v prosincovém čísle časopisu “Metabolism”.
 

Mohlo by vás zajímat

Stravovací doporučení pro Američany

Nejvýznamnější organizace, zodpovědné za zdraví obyvatel USA, vydávají  pravidelně doporučení  pro Američany, jak se zdravě stravovat a chovat. Doporučení jsou veřejnosti předkládána jednou za zhruba pět let. Poslední…

Více informací

Špatně položená otázka

Nejfrekventovanějším medicínským problémem dnešního světa jsou nadváha a obezita. Tyto patologické stavy jsou vstupní bránu do chronických neinfekčních chorob. Chronické neinfekční choroby představují hlavní “zabijáky”…

Více informací

Nápoje typu „cola“ pravděpodobně oslabují kosti žen

Pro budoucnost dnešní populace představuje řídnutí kostí jedno z největších ohrožení zdraví. Řídké kosti zvyšují pravděpodobnost vzniku zlomenin. Toto riziko navíc s rostoucí ochablostí svalů a zvyšujícím se věkem…

Více informací