travesti izmir edu.tr ilteriş karagöz

Antioxidanty a zdraví

Na stránkách fitnet opakovaně upozorňujeme čtenáře na rizika, spojená s nadměrnou konzumací vitaminů, minerálů a dalších forem doplňků výživy. Konzumace doplňků výživy se stala fenomenem konce minulého a začátku tohoto století. Ještě v polovině dvacátého století předepisovali vitaminy lékaři a to jen ve zcela výjímečných připadech. Pak se ale zájem o tyto látky zvýšíl a průmysl na to odpověděl jejich masivní produkcí. Dnes konzumuje denně doplňky výživy až 75% amerických seniorů, vysoká je jejich konzumace u obézních a osob středního věku. Čím více peněz lidé za doplňky výživy vydávají, tím lákavější je tento trh pro investory, tím více nových produktů vzniká, tím vyšší a lákavější je nabídka. Tím více lidí se nechá reklamou nalákat. Je to klasický bludný kruh. Na jehož konci je podle nejnovějších výzkumů spousta nemocných a předčasně umírajících.

V televizi mne vždy odpuzovala reklama na jeden typ doplňků výživy pro seniory. Starý muž polkne pilulku a poté se náhle objeví na vrcholku hory, kde deklamuje, jak se cítí díky výrobku dané firmy zdravý a zdatný. Sprostota a drzost objednavatelů a výrobců podobných reklam je nebetyčná. Nejde jim ani v nejmenším o seniory, o jejich zdraví a kvalitu života. Jde jim o sprostý kšeft. Čím více patáků prodají, tím tlustší budou jejich peněženky. Tito kšeftmoni dobře ví, že prášky seniorům neprospívají. Je jim známo, že podle amerických statistik představuje konzumace léků a dalších chemikálií šestou nejčastější příčinu smrti. Jistě četli výzkumy (beta analýzy), které jasně prokázaly, že konzumenti vitaminů umírají o 6-12 let dříve než lidé, kteří tyto látky nekupují a nekonzumují. Ale o peníze jde vždy až na prvním místě!

V posledních letech patří k nejžádanějším složkám doplňků výživy antioxidanty. Jsou to látky, nacházející se ve vyšších dávkách především v ovoci a zelenině, které v těle snižují pravděpodobnost vzniku volných radikálů, eliminují je resp. snižují pravděpodobnost jejich vzniku, případně je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Volné radikály jsou považovány za příčinu vzniku řady patologických změn v buňkách a tkáních a za příčinu vzniku řady velmi závažných onemocnění. Antioxidanty mohou být přirozené a umělé.

“Odborníci se shodují na tom, že účinnost přirozených antioxidantů přijímaných přirozeně (např. v čaji a ovoci) je výrazně vyšší než u stejné dávky podané v čisté podobě jakožto potravinový doplněk (např. vitaminová tableta). Navíc poslední výzkumy ukazují, že minimálně u některých antioxidantů dochází při dlouhodobém užívání v čistém stavu k tzv. “zvratu antioxidantu”, kdy se jeho antioxidační účinek změní v prooxidační (tj. vysoce nežádoucí). Tato vlastnost, jejíž mechanismus je dosud nepochopen, byla pozorována u β-karotenů (provitamín A), vitamínu E, vitamínu C a flavonoidů. U antioxidantů přijímaných přirozenou cestou žádný zvrat zaznamenán nebyl” (citace z encyklopedie Wikipedia).

Dnes jsme v situaci, kdy obchodníci využívají všechny způsoby jak zvýšit prodej svých produktů a to bez ohledu na dopady na veřejnost. Potencionální zákazník je bombardován nesrozumitelnými chemickými termíny, které v něm mají vyvolat představu, že bez kozumace doplňků výživy je jeho život vážně ohrožen. A trumfovým esem argumentů jsou antioxidanty. Ty jsou dnes a denně skloňovány ve všech pádech a tisící reklam. “Dnešní svět vede k nadměrné produkci těchto škodlivých látek a kdo se proti nim aktivně nebrání, zaplatí nemocí” - bombarduje nás denně reklama. Takže “kupujte a konzumujte”. Kupujte naše výrobky. Kdo by těch pár stovek za takový zázračný produkt nedal?

Než si koupíte další balení “zázračného” antioxidantu, uvažujte. Žijeme v nedokonalém světě. A v tomto světě neteče voda do kopce ale z kopce a jablka nepadají k oblakům, ale k zemi. Je to prostý přírodní zákon. Stejně tak platí, že “když něco zní moc dobře na to, aby to byla pravda, obvykle to není pravda”. Mezinárodní tým vědců prokázal, že antioxidanty, propagované jako prospěšné pro naše zdraví, pravděpodobně urychlují vznik diabetu typu 2. Producenti a prodejci antioxidantů nám vsugerovali myšlenku o “oxidativním stresu” jako jedné z převažujících forem poškozování buněk. Proto nám nabádají k masivní konzumaci antioxidantů a to především v umělé, syntetické formě.

Jenže stále více důkazů naznačuje, že když se zbavíme všech škodlivin, našemu zdraví to neprospěje. Malé dávky školivych sloučenin hrají významnou roli při dlouhodobém udržování zdraví (princip hormese). Například výzkumy, prováděné na červech, prokázaly zkrácení života při masivním dodávání antioxidantů. Jiné výzkumy prokázaly, že pokud lidé pravidelně cvičí, souběžná konzumace antioxidantů ve formě pililek snižuje pozitivní dopad cvičení na jejich zdraví. Přitom k největším konzumentům antioxidantů patří lidé aktivní.

Nízké hladiny volných radikálů snižují u zdravých lidí pravděpodobnost vzniku diabetu. U každého člověka asi existuje určitá hladina volných radikálů, která jeho organismu prospívá a která mu již škodí. Tato hladina se může měnit věkem a aktuálním zdravotním stavem. Při cvičení vznikají volné radikály. Pokud byly u sledované skupiny pomocí antioxidantů likvidovány, snižila se citlivost tkání vůči insulinu a zhoršilo se jeho využívání tkáněmi. Miliony let se lidé pohybovali a jejich svaly při pohybu vytvářela volné radikály. Tělo si vytvořilo postupy jejich likvidace. Komplexní metabolické cesty.

Jakmile některý prvek z těchto metabolických cest odstraníme, narušíme jejich průběh a oslabíme organismus. Jinak řečeno, volné radikály jsou pro zdraví buněk nezbytné. Jejich násilná likvidace “za každou cenu” je neopodstatněná a zdraví ohrožující. Hodit si denně do hlavy několik prášků na radu a podle pokynů osob, které budou o to bohatší, o co více prášků spolykáme, hraničí s naivitou a možná i s hloupostí. Miliony let tady žádné prášky nebyly. Miliony let je člověk nepotřeboval. A pokud se zdravě stravujeme a dostatečně se fyzicky zatěžujeme, nepotřebujeme je ani dnes.

Vědci také prokázali rozdílný dopad antioxidantů na diabetes. Volné radikály jsou z tohoto pohledu v ranných stadiích onemocnění prospěšné, v pozdějších fázích naopad škodlivé. Významné je i místo vzniku volných radikálů. Některé vznikají na povrchu buňky, jiné v mitochondriích. Volné radikály vzniklé v buňce zvyšují její citlivost vůči insulinu a jsou tak pro její funkci prospěšné. “Ačkoli je nutné podniknout další výzkumy, dosavadní výsledky výzkumů naznačují, že všudypřítomná konzumace antioxidantů veřejností jako preventivní prostředek pro udržení zdraví je neopodstatněná a lidé by k ní neměli být reklamou povzbuzováni ale spíše by od ní měli být odrazování”. Toto je přesný překlad závěrů níže uvedeného výzkumu o vztahu mezi konzumací antioxidantů a rizikem vzniku diabetu. Jen pro úplnost je diabetes hlavní příčinou slepoty dospělých a seniorů, amputací končetin a poruch funkce ledvin. Není dobré být diabetikem.

Ještě více se mi líbí další doporučení autorů výzkumů. “Lidé se mají zdravě stravovat a pravidelně cvičit, protože to představuje přirozenou cestu tvorby volných radikálů, prospěšných pro činnost insulinu a pro dlouhodobé udržení zdraví a zdatnosti”. K tomu mohu jen dodat, že pod pojmem “cvičit” si představuji fyzickou zátěž, podobající se činnostem naších předků. Ti ani neskákali ani se neprocházeli. Pumpovali vodu, řezali dřevo, pracovali s rýčem, lopatou, kladivem a cepem. Tento typ práce nutil člověka k zhruba minutové intenzivní činnosti, po níž musela následovat přibližně minutová až dvouminutová přestávka. Poté zase mohl člověk pokračovat další minutou intenzivní aktivity. Tento zdravý režim zátěže, který převažoval v životě lidstva tisíce let, nejlépe napodobuje cvičení ve fitcentru.

Po druhé světové válce byly děti ohroženy podvýživou a nemocemi. Jedním z kroků prevence některých onemocnění bylo podávání rybího tuku. Byla to nechutná břečka, kterou děti nesnášely, ale rodiče na denní lžičce odporného lekvaru důsledně trvali. Dětem to prospívalo a upevňovalo to jejich zdraví. Jedna matka malého dítěte pracovala v zařízení, v němž se rybí tuk distribuoval a tak k němu měla nekontrolovatelný přístup. Využila toho a aby měla nejzdravější dítě, dávala svému potomkovi denně namísto doporučované dávky rybího tuku dávku mnohonásobně vyšší. Její dítě za několik let zemřelo na srdeční infarkt. Lékaři došli k závěru, že nemoc dítěte byla způsobena dlouhodobých podáváním nadměrného množství rybího tuku. Něco podobného teď navozují výrobci a producenti antioxidantů. Kdo namísto pravidelného cvičení a zdravého výběru potravy spoléhá na “házení pilulek do hlavy”, chová se ke svému tělu jako ona matka ke svému dítěti.


LITERATURA:

  1. LOH,K. et al. (2009): Reactive Oxygen Species Enhance Insulin Sensitivity. In.: Cell Metabolism, Volume 10, Issue 4, 260-272, 7 October 2009
  2. PADDOCK, C. (2009): Antioxidants Could Trigger Type 2 Diabetes, So Use Them In Moderation Say Researchers. In.: Medical News Today, 07 Oct.

UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.

Copyright © 2011 PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.

Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autora zakázáno.

Mohlo by vás zajímat

Cholesterol, cvičení, nemoci srdce

Před několika dny jsem potkal na chodbě našeho domu sousedku. Šla rozvážně po schodech dolů, tam krátce odpočinula a pomaličku se vracela nahoru. Řekla mi, že před třemi týdny prodělala operaci srdce (bypass). Zaraženě mi…

Více informací

Nepřesné informace

Informace, s nimiž se běžný čtenář setkává na Internetu, jsou velmi nesourodé a nejednotné. Přitom všechny se odvolávají na “výsledky vědeckých výzkumů” a působí velmi věrohodně. Teprve časem se síla argumentů…

Více informací

Psychologické aspekty konzumace suplementů

V posledních letech se množí výsledky výzkumů, které vyvrací dosud obecně přijímanou představu o tom, že konzumace vitaminů je prospěšná a pro udržení zdraví dokonce nezbytná. Ukazuje se stále jasněji, že vitaminy…

Více informací