travesti izmir edu.tr ilteriş karagöz

Obezita a teplota prostředí

Někteří odborníci považují za možnou příčinu prudkého vzestupu obézních změnu teploty v našich obydlích. Lidé v dávných dobách neměli dokonale utěsněná okna a dveře, neměli kvalitní cihly a izolace na svých domcích. Bylo pro ně nesnadné, zvláště v zimních měsících udržet teplotu v domcích v příjemném rozpětí 20-22o C. Navíc je jejich habituální činnosti nutily trávit hodně času v chladu až mrazu. Lidé nosili v mrazech při pobytu venku několik vrstev oblečení. Málo dnešních chlapců ví, co to jsou spodky. Tato část oblečení byla ještě v polovině minulého století v zimě nezbytná a chránila muže před prochlazením dolních končetin.

Dnes mladí lidé chodí i v zimě relativně lehce oblečeni. Do práce se dostanou autem nebo hromadnými dopravními prostředky, v práci mají zajištěnu stálou příjemnou teplotu, protože pracoviště je buď napojeno na přívod tepla, nebo má klimatizaci. Cesta domů je také rychlá a krátká, obvykle v autě s klimatizací a domov je příjemně vytopen. Naši předci trávili v zimě mnohdy dlouhé hodiny při nezbytných pracích na poli, v lese nebo ve stájích a stodolách. Nízká teplota prostředí vedla k velkému výdeji energie pro zajištění stabilní teploty jádra těla. Dnes tato sekce výdeje energie odpadla. A podle některých názorů může být přispívajícím faktorem vzniku a rozvoje obezity. Většina populace se dnes pohybuje v zóně “teplotní monotonie”, tedy kam přijdeme, tam je teplota regulována.

 Ve Velké Británii se průměrná teplota v obývacích pokojích zvýšila z 18,3o C v roce 1978 na 19,1o C v roce 2008, teplota v ložnicích se zvýšila za stejné období z 15,2o C na 18,5o C. Podobně došlo k zvýšení teploty v bytech a domcích ve všech průmyslově vyspělých zemích. Podle odborníků reaguje lidský organismus na chlad vasokonstrikcí a snížením teploty kůže, stahy svalové tkáně vedoucími k chvění a dalšími adaptivními změnami, jejichž cílem je stabilizovat optimální teplotu jádra těla. Jak ukázaly výzkumy, nejnižší hodnoty bazálního metabolismu byly zaznamenány při teplotě 25o C až 27o C. Čím nižší je tedy teplota, tím více energie musí tělo vydávat pro zajištění stability teploty jádra těla.

Vědci přikládají v tomto ohledu velký význam činnosti hnědého tuku, jehož hlavním cílem je produkce tepla. Nižší teplota aktivuje činnost hnědého tuku a tím navozuje vyšší využívání energie pro tvorbu tepla. Přitom dlouho se předpokládalo, že hnědý tuk v dospělosti mizí. Když byly vyšetřovány skupiny pacientů při teplotě 22o C, nebyla u dospělých zaznamenána aktivita hnědé tukové tkáně. Při teplotě 16o C byl hnědý tuk aktivní u všech sledovaných objektů. Podle odhadů výzkumníků může pravidelná aktivace hnědého tuku vést k zvýšenému výdeji energie za rok o zhruba 36 tisíc kcal, což odpovídá čtyřem kilogramům tuku. Jiné výzkumy prokázaly, že u obézních lidí se ztrácí hnědý tuk a tudíž se snižuje i jejich schopnost produkovat v chladu více tepla.

Vědci dále uvádí, že se zvyšující se teplotou prostředí se snižuje chuť k jídlu. Takže život v dobře vytopených bytech a domech by měl teoreticky snižovat příjem potravy. U lidí je ale chuť k jídlu vyvolávaná nejen hladem, ale hlavně sociálním prostředím a přitažlivostí chutné stravy. Podobně se chovají i pokusné myši. V jednom pokusu byla sledována spotřeba potravy u skupiny myší, konzumující typickou nízkokalorickou laboratorní stravou a u skupiny, která dostával stavy s vysokým obsahem tuku. První skupina přizpůsobovala svůj příjem energie teplotě vnějšího prostředí. Tlusté myši ale nesnížily v teplém prostředí svůj příjem a jejich hmotnost se zvýšila. Většina obézních lidí také nedokáže snižit příjem potravy v letních měsících.

Tyto výsledky pozorování vědců naznačují, že v současném obesogenním prostředí je nesnadné přizpůsobovat chuť jídlu teplotě vnějšího prostředí. Přitom tento mechanismus platil ještě u generace našich pradědů. Zdá se tedy, že oteplování planety, pohodlí bytů a domů s klimatizací nebo ústředním topením může významně zvyšovat riziko vzniku a rozvoje obezity u současné populace.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

LITERATURA:

WALSH, N. (2011): Warmer Houses May Increase Obesity. In.: MedPage Today, January 26.

http://www.medpagetoday.com/PrimaryCare/Obesity/24529

JOHNSON, F, et al. (2011): Could increased time spent in a thermal comfort zone contribute to population increases in obesity? In.: Obesity

 

Mohlo by vás zajímat

Obezita, těhotenství, diety

V posledních desetiletích se významně změnilo postavení žen ve společnosti. V jejich důsledku se ženy  stále častěji snaží získat kvalitní vzdělání a poté dosáhnout významného postavení v zaměstnání. Dříve se…

Více informací

Je obezita nemoc?

V posledních letech se tempo nárůstu osob s nadváhou a obézních sice snížilo, přesto ve většině zemí světa stále obézních přibývá. Čím více je obézních, tím větší kupní sílu představují. Pokud se nějaké…

Více informací

Základy hráze proti obezitě selhávají

Stránka fitnet se zabývá otázkami vytvoření a udržení štíhlé postavy, prevencí obezity a na ní navazujících metabolických poruch. Tyto poruchy vedou ke vzniku a rozvoji chronických neinfekčních chorob. Donedávna byly…

Více informací