travesti izmir edu.tr ilteriş karagöz

Mléko je prospěšné při kontrole hmotnosti

Na našíchInternetových stránkách se soustředíme na otázky vztahu mezi cvičením, zdravím, zdatností a tvarem těla. Připravujeme profesionální pracovníky pro oblast fitness a wellness a neustále zdůrazňujeme nezbytnost sledovat odborné informace a korigovat dosavadní znalosti a poznatky. Jsou období, v nichž na základě výsledku nějakého izolovaného výzkumu dojde k podstatným změnách myšlení a následně i chování lidí. Ne vždy jsou tyto změny prospěšné pro naše zdraví a vzhled. Nejčastěji se setkáváme s výraznými výkyvy myšlení a chování v oblasti výživy. Jistá studie dojde k závěru, že je například nevhodné pít mléko, a ještě za dvacet let se tento dobový názor setrvačně opakuje. Mezitím ale jiné, přesnější a rozsáhlejší výzkumy daný názor jednoznačně vyvrátily. Pokud se odborníci neustále nevzdělávají, nesledují nové poznatky, svým klientům spíše škodí než prospívají.

Jistě jste se již setkali s názorem, že konzumace mléka je nevhodná, vede k zahleňování organismu, přispívá ke vzniku obezity a poruchám metabolismu. Bojovníci proti konzumaci mléka argumentují například poznatkem, že kravské mléko má během relativně krátké doby přispět k nárůstu hmotnosti telátek o desítky kilogramů, a proto pokud je konzumováno lidskými mláďaty, vytváří v jejich tělech podmínky pro budoucí obesitu. Protože zvýšené množství tukových zásob dnes ohrožuje lidstvo více než ostatní faktory, řada lidí se na základě uvedených tvrzení od mléka odvrátila a vyřadila je ze svého jídelníčku.

Mléko a výrobky z něj tvořily dlouhá tisíciletí neodmyslitelnou součást výživy člověka. Přitom mléko konzumující populace nejen nebyly obézní, ale dožívaly se většinou i vysokého věku, navíc v dobrém zdravotním stavu. Totéž platí i o vejcích. Znám rodiny, jejichž členové spotřebovali týdně desítky vajec. Přesto se dožívali v plném zdraví věku mezi 80-100 lety. V čem se způsob života těchto rodin zásadně liší od našeho je množství pohybu. Jejich habituální denní výdej energie (prostřednictvím pohybu) byl pětkrát až desetkrát vyšší.

Vraťme se ale k mléku. Obesita se stala pandemií - ohrožuje dnes větší polovinu světa. Nejohroženější jsou děti. Tvrzení, že základem obezity je nedostatek pohybu, se zdá být lidem příliš jednoduché. Namísto zvýšení pohybové aktivity proto hledají zástupné příčiny. Pohodlnější postupy. Obětní beránky.

Jedním z nejoblíbenějších se stala konzumace mléčných výrobků. Je snazší vyřadit ze stravy jisté potraviny, než se zvednout z křesla, vzít kabelu se sportovním oblečením a zajít do fitcentra. A hodinu či déle intenzivně cvičit. Zadýchat se, unavit se. Vydat energii.

Pokud je nějaký typ potravy dlouho základem výživy, tělo se jej naučí využívat. Vytvoří enzymy, nezbytné k jejho trávení a vstřebávání. Jakmile pak danou potravinu rázem z jídelníčku vyřadíme, vznikají dlouhodobější, zdraví ohrožující nedostatky některých biologicky nezbytných látek. Mléko obsahuje mnoho vápníků. Pokud nějaká stránoucí žena ze strachu z obesity přestane jíst mléčné výrobky, ochuzuje se o minerály, nezbytné v prevenci vzniku osteoporosy. Jenže strach z obesity je dnes tak silný, že lidé raději trpí a ničí si zdraví, namísto toho, aby přijali snadnější a bezpečnější, i když namáhavější řešení. Místo aby zvýšili množství pohybu, umožňující přijímat zvýšené množství živinově hutné stravy.

Jak je to tedy s mlékem a obesitou? V časopisu “Obesity Research”, oficiálním časopisu americké společnosti proti obesitě (NAASO), byly koncem roku 2005 presentovány výsledky rozsáhlé studie, které umožňují lépe posoudit vztah mezi konzumací mléčných výrobků a množstvím zásobního tuku. Vědci sledovali dospělé osoby, které mírně snížily množství přijímané stravy, pravidelně cvičily a doplnily svoji denní stravu 3-4 porcemi mléčných výrobků. Jednalo se o muže a ženy s mírnou nadváhou ve věku 20 až 50 let, kteří zařadili do svého pohybového režimu přibližně 3 hodiny cvičení v týdnu. Několikrát během studie byl zjišťován respirační kvocient sledovaných, na jehož základě mohli výzkumníci posoudit, které makroživiny při získávání energie organismus preferuje.

Výsledky prokázaly, že snížený přívod stravy, zvýšení výdeje energie pohybem a souběžná konzumace mléčných produktů zvýšily schopnost těla využívat pro energetické potřeby přednostně tuky. To logicky vede ke snižování ukládání tuku do zásob. Jedná se o třetí studii, publikovanou během posledního půl roku, která potvrdila prospěšnost spotřeby mléčných výrobků při kontrole hmotnosti.

Závěr je tedy jasný: pokud se potřebujete zbavit nadbytečných kilogramů, příjem vápníku v mléce a mléčných výrobcích vám v tom může výrazně pomoci. Výše zmíněná i další studie navíc prokázaly, že zvýšená konzumace mléka a výrobků z něj může přispět i ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Většině lidí prospívá z hlediska zdraví i vzhledu denní spotřeba 2-4 porcí mléčných výrobků.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LITERATURA

  1. Gunther CW, et al. Fat oxidation and its relation to serum parathyroid hormone in young women enrolled in a 1-y dairy calcium intervention. American Journal of Clinical Nutrition. 2005; 82:1228 –34. 
  2. Melanson E, et al. Effect of low- and high-calcium dairy based diets on macronutrient oxidation in humans. Obesity Research. 2005; 13(12): 2102-2112
  3. Zemel M.B., et al. Dairy augmentation of total and central fat loss in obese subjects. International Journal of Obesity. January 2005; 29(1): 1-7.
  4. Zemel MB, et al. Dietary calcium and dairy products accelerate weight and fat loss during energy restriction in obese adults. Obesity Research. 2004; 12(4): 582-590.
  5. Zemel M, et al.  Effects of calcium and dairy on body composition and weight loss in African-American adults.  Obesity Research. 2005 13(7): 1218-1225.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.

Copyright © 2010 PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.

Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autora zakázáno.

Mohlo by vás zajímat

Hop na krávu, už je tele

Mladí lidé nemají život až tak snadný, jak se zdá starším lidem. Ti už zapomněli na to, jak nesnadné bylo získat byt, vybavení do něj, při tom stíhat péči o děti a občas se také setkat s přáteli a příbuznými.…

Více informací

Bodybuilding a posilování

Hodně čtu. Mám doma spousty knih, učebnic a skript. Stahuji další odborné knihy a články z Internetu. Oblast fitness se dynamicky rozvíjí a kdo chce tento trend zachytit, musí neustále číst. Pokud chceme plně pochopit čtené,…

Více informací

Fysiologie pohybové pasivity

Když jsem studoval před mnoha lety fakultu tělesné výchovy a sportu, musel jsem absolvovat dvě zkoušky z fysiologie. První byla z fysiologie člověka, druhá z fysiologie tělesných cvičení. Spolu se znalostí anatomie a biochemie…

Více informací