travesti izmir edu.tr ilteriş karagöz

Obezita a střevní mikroflóra

Obézních lidí na celém světě prudce přibývá. Průmyslově vyspělé země již otevřeně hovoří o epidemii obezity a hledají způsoby jejího zpomalení či zastavení. Včetně farmakologických. V řadě rozvojových zemí se během poměrně krátkého období posunula obezita z místa okrajového problému na místo jednoho z hlavních problémů společnosti. Na světě dnes žije více jak miliarda osob, jejich hmotnost je řadí do kategorie „s nadváhou“ (BMI v rozpětí 25,0 až 30 kg/m2). Z toho přibližně 300 milionů spadá přímo do kategorie „obézní“ (BMI více jak 30 kg/m2). Obézní lidé trpí větším počtem nemocí, tyto nemoci je postihují podstatně dříve než osoby štíhlé a mají pro ně vážnější zdravotní  důsledky. Není se proto čemu divit, že boj s obezitou bere větší část světa velmi vážně. Světová zdravotnická organizace mluví o pandemii a vyzývá členské státy k rázným krokům při její eliminaci.

K obézním patří i řada vědců. Lidí, kteří mají přístup k penězům na výzkumy. A ti nechtějí uvěřit tomu, že jejich obezita je výsledkem nějakých prostých vztahů. Nedostatku pohybu a nadbytku potravy. Hledají proto kde se dá, aby našli toho pravého viníka. Nedávno jsem četl článek o tom, jak za naši obezitu zodpovídá nedostatek spánku. Za příčinu obezity byly jinými autory označeny nedostatek financí, nízká konzumace mléka, připravená strava (fast food) a řada dalších viníků. Dnes jsem se dočetl, že obezitu v nás vyvolávají mikroskopičtí obyvatelé našich střev. 

Podle studie odborníků z University ve Washingtonu (St.Louis) obývají střeva štíhlých a obézních jedinců jiné kmeny mikrobů. Pokud drželi obézní jedinci dietu, zhubli o 3-6% své původní hmotnosti a zároveň se podstatně změnilo jejich složení střevních bakterií. Z toho vědci vytvořili závěr, že obézních dnes přibývá hlavně proto, že se ve střevech obyvatel současného světa přemnožily jisté kmeny bakterií. Proto „nelze současnou pandemii obezity vysvětlit jen dědičnými sklony a nevhodným životním stylem“. Skutečně výborný závěr!

Na stránkách fitnet již několik let přinášíme přesvědčivé důkazy o tom, že hlavní příčinou nadměrného nakupení zásobního tuku v lidském těle je dlouhodobější nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie. Energie, která vstoupí do uzavřeného systému jím musí být spotřebována. Nevyužitá energie se nemůže ztratit. Ukládá se proto v daném biologickém systému do zásoby. Každý z nás rozhoduje o tom, kolik energie do jeho systému vstoupí a kolik jí činností vydá. To se ale obézním zdá příliš jednoduché. A obviňující. Značí to, že za svoji nadváhu mohou sami. Proto raději naslouchají teoriím o jiných, tajuplnějších příčinách pozitivní energetické bilance organismu.

V článku, který uvedený výzkum komentoval, jsem nenašel jedinou zmínku o pohybové aktivitě nebo o cvičení. Mluvilo se tam jen o dietě. „Polovina dietujících omezila příjem tuku, druhá polovina příjem cukrů“. To je vše. Závěr článku je příznačný: „Současnou pandemii obezity podle některých odborníků nelze vysvětlit jen dědičnými sklony a nevhodným životním stylem. Na masovém šíření obezity se významně podílí i další donedávna silně podceňovaný faktor - jsou to střevní mikrobi!“.

„Nemůžeme za to. To ty mrchy - střevní mikrobi“. Řekne si obézní a pátrá po prášcích, které by zahnaly tloušťku vyvolávajícího mikroba a přilákaly mikroba přátelského. Viník je znám a tím se do vědomí vkrádá klid a spokojenost. Za nadbytek tuku v pase nebo na stehnech osobně nemohu. Mám prostě smůlu, že se v mých střevech rozvalují nepřátelské mikroorganismy. Až se jich zbavím, budu stejně jíst a stejně se povalovat na gauči. Tuk si sebou odnesou mikrobi. Svatá prostoto!

Zaráží mne tento způsob presentace problému, který lidstvo skutečně velmi vážně ohrožuje. Namísto hledání skutečných viníků, hledání reálných cest k nápravě, se finance vyhazují za výzkumy, které svými nesprávnými závěry problém jen zhoršují. Podobné články se objevují v médiích, které lidé kupují a čtou. Jsou jimi ovlivňováni. Negativně. Podobné články z nich smývají vinu. Nenastavují nelítostné zrcadlo jejich slabostem a neschopnosti se přimět k řešení osobního problému. Proto je obézní rádi čtou. Proto neradi čtou články, které ukazují reálnou cestu k nápravě.

Lidé se od sebe značně liší. Mnoha aspekty. Mimo jiné i somatotypem. Pro ektomorfa je snadnější udržovat si celý život standardní hmotnost. Pro endomorfa je to velmi nesnadné. Jistí lidé vždy budou mírně při těle, jiní spíše hubení. To bylo a bude. Problémem dneška je to, že nadváha nebo obezita postihuje 7 lidí z deseti. Z pohledu množství tuku v těle nepředstavuje snad poprvé ve své historii lidstvo „normální rozložení četnosti“. Nejvíce není lidí normálních. Nejvíce je lidí tlustých. Za to nemohou mikrobi! Za to si může každý sám! Tím, že se málo pohybuje a moc jí!

Při své nedávné cestě po Anglii jsem obdivoval nová, krásná, moderní fitcentra organizací Next Generation, David Lloyd Company, Holmes Place resp Fitness First. Byl jsem překvapen tím, kolik lidí je navštěvuje. Jsou to především lidé, kteří si uvědomují, že tvar jejich těla neovlivňuje typ mikrobů v jejich střevech, ale to, kolik energie během dne vydají. Proto po celodenním sezení v práci a za volanty svých automobilů jdou do fitcentra a zde cvičením navozují anabolické procesy ve svých svalech. Tak se snaží zabránit vzniku sarcopenie, tj. ubývání svalů a tím i poklesu bazálního výdeje energie. Jejich svaly jsou funkční, mají vysoký toleranční limit, vydávají i v klidu značné množství energie. Navíc mají dostatek rezervní energie, která jim umožní zvládat běžné úkoly.

Patříme k zemím s nejvyšším výskytem obezity na světě. Stojí nás to hodně peněz. Musíme léčit nemoci, které u obézních předčasně vznikají. Proto by měli lidé, řídící tuto zemi, dbát na to, aby se k lidem dostávaly správné informace. Ty jsou prosté a nepopulární: „Obezitě může 95% populace zabránit vhodnou pohybovou aktivitou a změnami způsobu stravování“. Nejvhodnější pohybovou aktivitou je cvičení ve fitcentrech. Těchto fitcenter u nás sice není tolik jako v Británii a nejsou většinou ani tak kvalitní. Ale kdo chce se svým tělem něco dělat, jistě najde v blízkosti svého bydliště vhodné zařízení.

Dnes jsou již vyškoleni i odborníci, kteří dokáží naučit zájemce cvičit. Jsou to fitness instruktoři (osobní trenéři, fitness konzultanti). Pokud někdo nechal svoje tělo dlouhá léta chátrat, bude muset být důsledný a vytrvalý. Spolupráce s fitness odborníky může jeho důslednost výrazně zvýšit. Pokud vydrží, změny tvaru těla jej mile překvapí. Protože budou výrazné a stálé.

Nevěřte nesmyslům o tom, že za vaši nadváhu mohou nějací „tlustí drobečci ve střevech“. Přivezl jsem si z Anglie mnoho knih o výživě. Autory textu jsou nejvýznamnější současní odborníci v oblasti výživy. Právě jsem si spočítal, že dohromady musím přečíst 4400 stran textu. To nezvládnu za pár týdnů. Je to práce na delší dobu. Zatím jsem jen prošel obsahy a knihy (většinou vydané v roce 2006) zběžně prolistoval. Nikde jsem nenašel žádnou zmínku o tom, že by za tloušťku mohla střevní mikroflóra. Zato mnoho kapitol se zabývá otázkami regulace hmotnosti. Píše se v nich hlavně o výdeji energie!

Neškrabte se pravou rukou za levým uchem. Vezměte rozum do hrsti. Energie je nezničitelná. Může se jen přesouvat. Pokud jednou do vašeho systému vstoupila, musíte ji použít. Největšími výdejci energie jsou svaly. Proto zajděte do fitcentra a cvičte!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LITERATURA:

  1. BURKE, L, DEAKIN, V. (2006): Clinical Sport Nutrition. Sydney, McGraw-Hill.
  2. HAAS, EM, LEVIN, B. (2006): Staying Healthy with Nutrition.Berkeley, Celestial Arts.
  3. HERBERT, V, SUBAR-SHARPE, GJ. (1995): Total Nutrition. New York, St.Martin’s Griffin.
  4. CHAITOW, L et al. (2006): Muscle Energy Techniques. London, Churchill Livingstone Elsevier.
  5. JEUKENDRUP, A, GLEESON, M. (2004): Sport Nutrition. Champaign, Human Kinetics.
  6. MAHAN, LK, ESCOTT-STUMP, S. (2004): Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy. Philadelphia, Saunders.
  7. MOUGIOS, V. (2006): Exercise Biochemistry. Champaign, Human Kinetics.
  8. PALASTANGA, N, FIELD, D, SOAMES, R. (2006): Anatomy and Human Movement – structure and function. London, Butterworth Heineman Elsevier.
  9. PETR, J. (2007): Tlustí drobečci v našich střevech. In.: Lidové noviny.
  10. PETERS, D. et al. (2005): New Medicine.  London, Dorling Kindersley Limited.
  11. STEINBROOK, R. (2006):  Imposing Personal Responsibility for Health. In.: N Engl J Med, 355;8

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.

Copyright © 2010 PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.

Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autora zakázáno.

Mohlo by vás zajímat

Dnešní obézní dětí mohou umírat dříve než jejich rodiče

Svět se dramaticky mění. Nastalé změny přináší do našich životů mnoho pozitivního. Bohužel i nové, v historii lidstva bezprecedentní hrozby. Jednou z nejvážnějších představuje nedostatek pohybu. Všudypřítomná pohybová…

Více informací

Obézní tráví více času v nemocnici

Vědci prokázali přímo úměrný vztah mezi obezitou a délkou i frekvencí pobytu v nemocnici. V průměru zůstávají obézní pacienti v nemocnici o den a půl déle v porovnání se štíhlými pacienty se stejným ochořením. Tento…

Více informací

Američané dále tloustnou

Pandemie obezity začala v Americe. A z ní se šíří do celého světa. I k nám. Nejprůmyslovější země světa nastavila trendy chování, které mají za následek postupný nárůst tukové tkáně v těle. Nedostatek pohybové…

Více informací